Visa alla (5)
Visa alla (5)

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängd

Uppdaterad
Publicerad

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes sönder efter en explosion natten till onsdag. Fönsterrutor på polishuset och på byggnaden mittemot har också gått sönder, men inga människor kom till skada.

En kraftig detonation som kunde höras i stora delar av staden fick flera personer att larma polisen i Helsingborg vid klockan 00.20 natten till onsdag. Den kraftiga explosionen visade sig ha skett vid entrén till Helsingborgs polishus.

Enligt polisens första uppgifter kom ingen person till skada och man vet ännu inte vad det var som detonerade.

– Flera personer ringde in i samband med explosionen. Det var en kraftig smäll som hördes i stora delar av Helsingborg, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Syd.

– Det vi gör nu är att säkra byggnaden för personalen på plats, säger polisens pressinformatör Ewa-Gun Westford vid SKånepolisen strax före 08 på onsdagsmorgonen.

– Vi kan inte använda stora entrén så det går inte att ta sig in direkt på platsen. Det första man gör efter ett sådant här akut skede är att informera internt och ta hand om orosdelen hos vår personal.

Var det någon som befann sig i byggnaden vid detonationen?

–  Det finns alltid personal på plats i byggnaden och poliser i tjänst, men ingen har kommit till fysisk skada.

Har ni vidtagit några andra säkerhetsåtgärder vid andra polisstationer?

– Det är ju det första som händer vid sådana här situationer, säkerhetsfrågan kommer i första hand, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen klassar detonationen som en särskild händelse och kommer att sätta in de resurser som krävs för att utreda den.

Hela entrén bortsprängd

Enligt Lennart Linderos, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst, är hela entrén är bortsprängd och rutorna krossade. Även en byggnad mittemot polishuset fick sina fönster krossade.

– Hela entrén är bortsprängd. Rutorna är krossade och det är skador på själva dörrarna också, säger han.

Polisen fick en rad larm om den kraftiga explosionen. Förstörelsen bekräftas av polisens yttre befäl Mattias Andersson, på plats utanför polishuset.

– Entrén är kraftigt demolerad och även inne i byggnaden är det stora skador. Glaspartierna i entrén har rasat helt.

Rutor på byggnaden mittemot har också förstörts av tryckvågen.

– Samtliga rutor på det huset har krossats. Det rör sig säkert om 30–40 fönster, kanske fler, säger Andersson.

Foto: Mikael Nilsson

”Stora materiella skador”

Enligt Helsingborgs dagblad befann sig Helsingborgspolisens inre befäl Kennet Andersson i byggnaden när det smällde.

– Det är stora materiella skador, både utanpå byggnaden och innanför, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Räddningstjänsten kom till platsen efter larm om en mindre brand, men röken visade sig senare komma från sprängningen. Ett stort område kring platsen spärrades av och polisen genomförde trafikkontroller i och runt Helsingborg.

Bombtekniker och polisens kriminaltekniker kom till platsen strax innan klockan 02 natten till onsdag. De lämnade sedan platsen omkring två timmar senare och därefter fortsatte kriminaltekniker att undersöka vad det var som detonerade.

Inga hot har kommit in

Vid klockan 04 var stora områden vid polishuset fortfarande avspärrade och polis med förstärkningsvapen fanns på plats. Detonationen kommer att utredas som allmänfarlig ödeläggelse.

I den del av polishuset som skadats kommer man inte att kunna vistas under dagen. Ingen är ännu gripen eller misstänkt för sprängningen och inga hot har tidigare kommit in till polisen, enligt ledningscentralen.

– Vi kommer att jobba vidare med detta under hela dagen, säger Åsa Emanuelsson på polisens ledningscentral.

Polisen i Skåne har upprättat flera vägspärrar med anledning av explosionen vid polishuset i Helsingborg. Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detonation vid polishus

Mer i ämnet