Rikspolischefen: ”En attack mot samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Sprängladdningen som förstörde delar av polishuset i Helsingborg inatt väcker starka reaktioner. Rikspolischefen kallar händelsen för en attack mot samhället.

– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan en attack mot alla människors säkerhet eftersom det är dem vi finns till för att skydda. Det är mycket allvarligt, säger rikspolischef Dan Eliasson, i ett pressmeddelande.

Alla anställda på polishuset informerades om händelsen under ett möte i morse. Även region syds polischef Carina Persson reagerar starkt på händelsen.

Detonation vid polishus

– Detta är ett fullständigt oacceptabelt angrepp. Jag är mycket tacksam över att ingen kom till skada vid händelsen, säger hon i ett pressmeddelande.

Detonationen inträffade runt 00.20 och förstörde entrén till polishuset. Polisen kommer att hålla öppet som vanligt under dagen, men kommer att använda sig av polisens husbilar som kommer att stå uppställda utanför polishuset.

Passhanteringen i Helsingborg kommer att ligga nere under dagen. Passärenden hänvisas till Ängelholm och Landskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet