Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polisen efter sprängdådet ”Vårt arbete skapar irritation”

Uppdaterad
Publicerad

Skånepolisen ser allvarligt på nattens detonation utanför polishuset i Helsingborg. Flera personer befann sig i byggnaden när det smällde och utredningsrarbetet har pågått under hela natten. På tisdagens presskonferens i sa polisen att ett effektivt arbete som skapar irritation i kriminella kretsar kan ligga bakom sprängningen.

– Polisen är en del av demokratin och ett angrepp mot oss är ett angrepp mot demokratin, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid Skånepolisen.

Under onsdagen fortsätter polisen att söka av området runt polishuset med bombhundar och utredningsrarbetet pågår för fullt.

– Vi hade ett intensivt arbete under natten med hög närvaro av poliser från hela regionen. Kriminaltekniker har också undersökt platsen, säger Sven Holgersson.

Skånepolisen klassar detonationen som en särskild händelse och kommer att sätta in de extra resurser som krävs för att utreda den.

”Vårt arbete skapar irritation”

Under onsdagsförmiddagens presskonferens i Helsingborgspolisens sporthall sa områdeschefen Patric Heimbrand att sprängningen kan vara ett resultat av Helsingborgspolisens goda polisarbete i området.

– Vi arbetar i grovt kriminella miljöer på ett framgångsrikt sätt och det skapar irritation hos dem vi arbetar mot. Vi vet inte om den här händelsen har med det att göra, men vi vet att vårt arbete påverkar deras intäkter och planer, säger han.

Han understryker också att händelsen inte kommer att påverka det fortsatta polisarbetet.

– Det är rimligt att anta att sprängningen kan vara ett resultat av polisens goda arbete. Men jag vill slå fast att om någon tror att de på något sätt kan påverka oss genom en sådan här handling, så misstar de sig. Det finns få saker som sporrar oss mer i vårt arbete än angrepp mot polisen, demokratin eller rättssamhället.

Mobila kontor på plats

Eftersom polishuset är avspärrat kommer det dagliga polisarbetet nu att skötas från två husbilar som parkerats utanför avspärrningarna bakom polishuset. Där kan allmänheten lämna in tips eller anmälningar och göra passärenden. Helsingborg stad hjälper också till med tillfälliga kontorslokaler för polisen.

– Mellan 75-80 kommer dagligen till Helsingborg för att söka pass och det kommer sannolikt att ta flera veckor innan vi kan öppna polishuset igen, därför kommer även polisen i Landskorna och Ängelholm gå in och avlasta, säger lokalpolisområdeschef Karim Ottosson i Ängelholm.

En polisanställd säger till SVT Helsingborg att polisens husbilar redan har fått in tips kopplade till nattens sprängning.

Tekniker utreder just nu vad för slags sprängladdning som orsakade den kraftiga detonationen. Övervakningsbilder från området kommer att analyseras, samtidigt som polisen jobbar med att hämta in uppgifter.

– Det är en kraftig detonation som har inträffat, mer kan jag inte säga. Kriminaltekniker håller på att undersöka det just nu, säger Sven Holgersson, lokalpolischef i Helsingborg under presskonferensen.

Ingen person är ännu misstänkt för att ha orsakat detonationen.

LÄS MER: Entrén till polishuset sprängd i Helsingborg

Presskonferensen efter sprängningen vid polishuset hölls i Helsingborgspolisen gymnastiksal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detonation vid polishus

Mer i ämnet