Polisen har nu godkänt ansökan om att bränna en religiös skrift i centrala Helsingborg. Foto: TT/polisen

Efter Nato-beskedet: ”Ska bränna Natos stadgar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen godkände Lucas Ljungkvist ansökan om att bränna en religiös text i centrala Helsingborg kom beskedet att Sverige går med i Nato. Nu berättar Lucas att han inte kommer att bränna någon koran. Han kommer däremot bränna Natos stadgar.

– Jag kommer inleda aktionen med uppeldandet av stadgarna.

Under måndagseftermiddagen beslutade polisen att godkänna Lucas Ljungkvist ansökan om att bränna en religiös text i Helsingborg. Först meddelade Lucas att han under aktionen slumpmässigt skulle välja en av tre böcker att bränna och att en av dem skulle vara koranen. Efter Natobeskedet berättar han att det aldrig var aktuellt att bränna koranen.

– Jag vill be om ursäkt till alla som jag redan orsakat smärta, säger han.

Riggad lottning

Lottningen av de tre texterna kommer att vara riggad, berättar Lucas Ljungkvist. Och han vet redan nu vad som kommer brännas.

– Det som kommer brännas är Natos stadgar och inget annat, säger han.

Varför har du ens ansökt om tillstånd att bränna en helig skrift om du nu inte ska göra det?

– Det var nödvändigt för att få ordentligt med genomslag.

Efter Nato-beskedet

Syftet med aktionen innan Natobeskedet kom under måndagskvällen var att hindra Sveriges inträde i Nato. Lucas Ljungkvist berättar att aktionen ändå kommer genomföras som planerat.

– Det är en demonstration mot Nato i sig, inte bara mot Sveriges Nato-anslutning, säger han.

Är det kontroversiellt att elda Natos stadgar?

– Nej inte riktigt, det är bara en symbolisk handling.

Den allmänna sammankomsten kommer ske onsdagen den 12 juli klockan 12 på Konsul Olssons plats, enligt polisområdeschef Mattias Sigfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.