Städning är en av flera vanliga arbetsuppgifter inom hemvården som snart kan utföras av fritidsledare och kulturarbetare i Ängelholms kommun. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Karin Rudehill/TT

Akut personalbrist i hemtjänsten – då rycker fritidsledare och kulturarbetare in

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Ängelholm lider stor personalbrist till följd av pandemin – nu rycker kommunens fritidsledare och kulturarbetare in för att hjälpa verksamheten.

I början av veckan saknades mer än var tredje medarbetare inom hemvården i Ängelholm.

Läget har förvärrats dag för dag.

För att klara verksamheten tar nu Ängelholms kommun till en extraordinär åtgärd.

Personal från fritidsverksamheten i Strövelstorp och på MK-huset, en mötesplats för unga, och medarbetare från Järnvägens Museum får nu lämna sina ordinarie uppgifter – för att jobba inom hemtjänsten.

Marianne Malm är HR-chef i Ängelholm:

– Hemvården har verkligen försökt att klara det själv. Men nu kom vi till en gräns där det inte gick längre. Svårigheten är att både personal och brukare insjuknat, vilket kräver extra personal, säger hon.

Kort intro väntar

Nu väntar en kort utbildning innan de tillfälliga medarbetarna – totalt 15 – börjar jobba inom hemvården.

Bland personalen har reaktionerna varit blandade.

– De flesta är positiva. Vissa känner att de vill hjälpa till, men vissa känner att det är svårare att hoppa in så här. Vi får försöka anpassa uppgifterna så gott det går. Det viktiga är att de känner sig välkomna och att de får en bra introduktion.

De tillfälliga kollegorna ska i första hand arbeta med enklare uppgifter som städning och social samvaro.

Vid svårare uppgifter får de en mer erfaren kollega vid sin sida.

– Om det skulle handla om vård, ja då är man inte ensam. Det är viktigt.

”Vi måste ställa upp”

Fritidsledaren Joel Johannesson säger så här i ett pressmeddelande som Ängelholms kommun publicerade under onsdagen:

– Det är blandade känslor. Jag vill ju inte lämna min arbetsplats, jag vet ju hur mycket MK-huset betyder för våra besökare. Samtidigt måste vi ställa upp när det gäller att se till att våra lagstadgade samhällsviktiga verksamheter fungerar, säger han.

Marianne Malm kan i dagsläget inte uppskatta hur länge personalen kommer att vara omplacerad.

– Just nu är det hemvården, men vi är beredda på att behovet snabbt kan uppstå inom andra samhällsviktiga verksamheter också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.