Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandinspektör Dennis Borg tror det finns en risk att bostadsbränder ökar i december. Foto: Duygu Getiren TT/Fanny Berg SVT

Äldre överrepresenterade i bostadsbränder i nordvästra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av de som dör i bränder i Sverige varje år är 60 år eller äldre. I Räddningstjänsten Skåne nordvästs område startade 139 bränder i bostäder förra året. Två personer omkom. Brandinspektör Dennis Borg arbetar förebyggande med bränder i bostäder och han ser att många äldre behöver stöd för att brandsäkra sina hem.

– Det kan handla om allt från att den kognitiva förmågan att agera vid bränder är sämre, till att man rent fysiskt inte kan agera när en brand uppstår, säger Dennis Borg, brandinspektör vid Räddningstjänsten Skåne nordväst.

När vi nu befinner oss i en tid där många tänder ljus eller eldar extra i kaminen så finns det flera saker att tänka på, menar Dennis Borg.

– Det är viktigt att hjälpa de äldre man har runt sig. Till exempel se till att de har en brandvarnare som fungerar, säger han.

En tredjedel av alla bostäder i hemmet beror på cigaretter

20-24 000 bostadsbränder utbryter varje år i Sverige, enligt Svenska Brandskyddsföreningen. De som omkommer eller skadas svårt av bränder, gör det just i sitt eget hem. Den vanligaste orsaken till bostadsbrand är rökning.

– En tredjedel av de bränder som bryter ut i en bostad orsakas av cigaretter, säger Dennis Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.