Foto: SVT

Äldrebedrägerierna ökar – nu utbildas Helsingborgs seniorer

Uppdaterad
Publicerad

Telefonnumret ser ut att tillhöra banken men personen som ringer upp kan vara en bedragare. Men hur vet man det och vad gör man? Det får nu Helsingborgs äldre lära sig i en informationskampanj från staden.

Brottsförebyggande rådet beskriver bedrägeribrott som en ”snabbt växande kategori brott” och att äldre ofta är måltavlor.

– Jag tror man riktar in sig på äldre för bedragarna upplever dem som mer utsatta, de kan bli stressade av den plötsliga och påstridiga kontakten och litar på den som ringer, säger Ilia Panagakou Georgopoulou, konsumentrådgivare på Helsingborgs stad.

Lär de äldre försvara sig

Det är framförallt bankbedrägerier och aggressiv eller bedräglig telefonförsäljning som konsumentrådigvarna vill lära de äldre att försvara sig mot. Under några veckor kommer de därför att turnera runt på olika träffpunkter för stadens äldre.

– Vi har precis som många läst hur äldrebedrägerierna ökar och kände att det kan finnas en oro hos stadens äldre och vill ge dem tips och svara på frågor, säger Ilia Panagakou Georgopoulou.

”Finns viktigare saker att oroa sig för”

När SVT hänger med på en informationsträff lyser däremot oron med sin frånvaro.

– Nej, jag är inte orolig, det finns viktigare saker att oroa sig för, säger Maria Svensson, en av de som kommit för att lyssna.

Ingen av åhörarna har själva blivit utsatta. Nästan alla har en smartphone framför sig.

– Där ser jag ju vem som ringer, är det ett nummer från utlandet så svarar jag inte, det vågar man inte, säger Birgitta Sande.

I klippet kan du se varför de äldre tror de är måltavlor – och varför bedragarna kommer att möta tufft motstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer