”Vi har skjutit ner utredningen, att det skulle handla om synnerligen grovt narkotikabrott finns inte längre”, säger advokat Byron Törnström. Foto: SVT

Alla i misstänkta narkotikanätverket på Drottninghög släppta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

I november inleddes Helsingborgs största rättegång någonsin. 12 unga män står misstänkta för grovt narkotikabrott och elva av dem har suttit häktade sedan förra våren. Nu meddelar tingsrätten att samtliga släpps på fri fot.

Rättegången mot det misstänkta narkotikanätverket på Drottninghög kommer pågå större delen av året. Elva av de tolv åtalade har suttit häktade sedan förra våren men på fredagen meddelade tingsrätten att alla nu ska släppas – något försvaret ser som en seger.

– Vi har skjutit ner utredningen, att det skulle handla om synnerligen grovt narkotikabrott finns inte längre, säger Byron Törnström, en av försvarsadvokaterna i fallet.

Det är Helsingborgs största rättegång hittills och den 30 000 sidor långa förundersökningen har en årslång polisutredning bakom sig. Elva av de tolv åtalade har suttit häktade i ett år. Åklagarna har sett det som nödvändigt att de ska sitta fortsatt häktade på grund av att det rör sig om synnerligen grov brottslighet.

Åklagare: ”Det var inget vi väntat oss”

– Det viktiga här är att misstanken om synnerligen grovt narkotikabrott kvarstår. Det handlar om osäkerhet kring straffvärdet som är två år och uppåt. Hade de suttit två månader och släppts hade det varit bekymmersamt men nu har de suttit ett år, säger Cathrine Bengtsson som är en av åklagarna i fallet.

Är det här ändå ett bakslag för er?

– Det är inget vi yrkat på. Jag tycker bakslag är fel att prata om som åklagare, detta är en pågående process och det är först när vi har en dom som vi kan prata i sådana termer. 

Var beskedet oväntat åtminstone?

Det var inget vi väntat oss nej. Det är allt jag kan säga nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Mer i ämnet