Folk samlas vid en av brandposten i Perstorp, dit allmänheten kan gå och hämta vatten. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Ett ton salt läckte ut i dricksvattnet i Perstorp

Publicerad

Vattenverket i Perstorp drabbades under torsdagen av ett haveri som innebar att ett ton salt läckte ut i det kommunala vattnet. Kommunen varnade allmänheten och uppmanade folk att smaka vattnet innan de använde det. Vid 15-tiden var halterna åter normala.

– Det är drygt ett ton salt som läckt ut. Det handlar om ett haveri på ett större avhärdningsfilter vilket gjort att dricksvattnet blivit nedsaltat. Det har blivit för mycket saltåtgång helt enkelt, säger Alexander Hovander, tillförordnad teknisk chef på Perstorps kommun.

Boende uppmanades att undvika att dricka vattnet om det smakade illa. Personal fanns på plats vid en brandpost på Musikvägen där boende kunde hämta vatten i egen dunk.

– Vi har haft kontakt med Regional läkare i beredskap som säger att det inte farligt att dricka det, halterna är så pass låga, säger Alexander Hovander.

Löst vid 15-tiden

Kommunen arbetade för att åtgärda problemet och vid 15-tiden hade tekniska kontoret tagit provsvar på dricksvattnet som visade att halterna av salt åter var normala.

– Det kan vara på sluttampen i någon ledning, men det känns på smaken i så fall, proverna visar att det ser bra ut och faran är över, säger Leif Hylander på räddningstjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Perstorp

Mer i ämnet