Sparpaket och ett ökat inflöde av patienter är två anledningar till att allt fler klagar över längre väntetider på Helsingborgs lasarett. Foto: Björn Lindgren/TT

Allt fler klagomål mot Helsingborgs lasarett – fler får vänta längre

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Helsingborg ska spara nära en halv miljard kronor. En sak som bantats ner är möjligheten att skicka patienter vidare när lasarettet inte hinner med. Och nu ökar både köerna och klagomålen från patienterna.

Enligt lagen om vårdgaranti har en patient rätt till operation eller annan behandling inom 90 dagar. Går inte det måste sjukhuset hänvisa patienten till en annan vårdgivare -och betala ingreppet. Det kallas samordning.

Men den möjligheten minskade när styrelsen för Helsingborgs lasarett tidigare i år beslöt om ett sparpaket motsvarande 450 miljoner kronor – som bland annat minskar samordningen.

Allt fler klagar

Köerna till vård har växt sedan förra året. Och nu ökar också klagomålen om allt längre väntetider på lasarettet. Från årsskiftet till den 12 juni har patientnämnden vid Region Skåne fått in 65 sådana klagomål. Mer än hälften, 37, handlade specifikt om nekad samordning.

Sjukhusstyrelsen i Helsingborg har därför fått ett brev från patientnämnden med en fråga om de många missnöjda patienterna.

Ett bekymmer att vänta

Men nämnden är inte nöjd med svaret. På sitt senaste möte beslöt politikerna därför att skriva ett nytt brev till Helsingborg för att fortsätta diskussionen.

– All väntan på vård är ett bekymmer ur patientsäkerhetssynpunkt. Jag hade gärna sett mer detaljer om hur sjukhuset ska arbeta med det, säger nämndens ordförande Åsa Ekstrand (M).

Pengarna räcker inte

Anders Lundström (KD), är ordförande för sjukhusstyrelsen i Helsingborg,

– Vi har fått en påse pengar från regionen. Den räcker inte till allt vi vill. Och det är inte många sjukhus som klarar vårdgarantin. Men vi opererar ändå de flesta patienter inom ramen för den garantin. De som tvingas vänta sätts i första hand upp upp på en återbudslista för att snabbare få hjälp, säger han.

Dessutom ökar inflödet av patienter.

Du har tidigare sagt att sparpaketen helst inte ska gå ut över patienterna. Men blir de inte lidande när samordningen minskar?

– Livskvaliteten kan såklart bli sänkt när man får vänta på att operera ett värkande knä, det kan vara ett lidande. Men ett livshotande tillstånd går alltid före, säger Anders Lundström.

Antal klagomål om väntetider på de skånska sjukhusen

Sjukhusen är listade efter storlek.

• Sus (Skånes universitetssjukhus i Malmö/Lund): 78

• Helsingborg: 65

• Kristianstad sjukhus: 2

• Ystad: 4

• Hässleholm: 6

• Trelleborg: 4

•Ängelholm: 1

• Landskrona: 0

Källa: Patientnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.