Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det negativa är att kvinnor letar efter fel”, säger Jenny Sävmark, barnmorska i Helsingborg. Foto: TT/Fanny Berg

Allt fler gravida skåningar betalar för säkrare fosterdiagnostik

Uppdaterad
Publicerad

Oro. Kontrollbehov. Medvetenhet. Det anser flera barnmorskor vara orsakerna till en ökning av gravida kvinnor som väljer en mer tillförlitlig fosterdiagnostik.

– Man vill veta så mycket som möjligt om sitt kommande barn, säger Jenny Sävmark, barnmorska i Helsingborg.

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med flera barnmorskemottagningar i Helsingborg och Malmö som menar att de ser en ökning av privata NIPT-tester, Non-Invasive Prenatal Testing. Barnmorskorna menar också att de ser ett större kontrollbehov hos 90-talisterna.

– Vi ser att fler vill göra NIPT för att vara på den säkra sidan. Det handlar också om oro och att gravida i dag är mer pålästa, säger Jenny Sävmark.

NIPT är ett test där man tar ett blodprov på den gravida kvinnan. Från blodet kan man urskilja DNA från fostret och på så vis se om det finns risk från kromosomavvikelser. Metoden är mer tillförlitlig än KUB-testet, ett kombinerat ultraljud och blodprov, som erbjuds gratis till alla gravida kvinnor i Skåne.

– Det känns som att fler gravida kvinnor letar fel, och oroar sig i onödan, istället för att försöka glädjas åt sitt kommande barn.

Kostar flera tusen privat

NIPT-testet erbjuds kostnadsfritt av regionen för de kvinnor som får en hög risk för kromosomavvikelser på KUB-testet.

– Men om en kvinna vill göra detta för att till exempel stilla sin oro, trots att hon inte fått hög risk på KUB-testet, får hon vända sig privat och betala för det.

Detta kan kosta mellan 4 000 och 7 000 kronor.

– Har man råd så är man villig att betala flera tusen för att få sina besked, säger Jenny Sävmark.

Kön kan avgöra om graviditet avbryts

Man kan då också välja att få veta könet på fostret och eftersom detta kan göras redan från vecka tio i graviditeten kan den gravida få veta könet betydligt tidigare än vad som annars är möjligt.

– Det händer att man kommer hit och vill göra NIPT bara för att få veta könet.

Och att få ett besked om att man bär på en pojke eller en flicka kan stundtals vara avgörande för graviditeten.

– Det finns dem som väljer att avbryta graviditeten på grund av könet. Men vi får inte lägga oss i det, det är så klart ett stort etiskt dilemma.

Däremot är ett besked om att fostret har hög risk för kromosomavvikelser sällan en orsak till en abort, enligt Jenny Sävmark.

– Ofta handlar det istället om att kvinnan vill vara förberedd på det som komma skall, om barnet skulle ha Downs syndrom till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.