Farid Umeflod, trafikpolischef. Foto: SVT

Kraftig ökning av smitningsolyckor – men färre lösta fall

Publicerad

En man i 90-årsåldern blev påkörd av en bilist som sedan försvann från platsen. Smitningsolyckor är ett trafikbrott som ökat kraftigt de senaste åren i hela landet.

Olyckan inträffade runt klockan 18 på torsdagskvällen. Enligt polisen smet föraren till fots efter olyckan och lämnade den gamle mannen på platsen. Polisen har fortfarande inga spår efter bilisten.

– En oerhört tragisk händelse, säger Farid Umeflod, chef för trafikpolisen i Helsingborg.

Smitningsolyckor har ökat kraftigt i hela landet de senaste åren, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Mellan 2015 och 2017 var ökningen 48,6 procent. Utvecklingen är densamma i Skåne.

Färre åker fast

Farid Umeflod ser ett par olika anledningar.

– Dels kan det bero på ett trendbrott, att antalet smitningsolyckor faktiskt ökar. Dels är numera även smitning från parkeringsskador med i statistiken, säger han.

Men Brås statistik visar också att antalet misstänkta och dömda för den här typen av olyckor sjunker. Förra året blev det rättsliga påföljder för 274 smitare – jämfört med 512 för knappt tio år sedan.

– Det är svårt för oss att utreda smitningsolyckor. Vi gör vad vi kan med teknisk undersökning och förhör, men vi är väldigt beroende av vittnen som berättar för oss vad som hände, hur bilen såg ut, vart den körde efter smitningen, kanske registreringsnummer, säger Farid Umeflod.

Antal smitningsolyckor ökar, samtidigt som antal lösta fall sjunker. Foto: SVT Design

Fortkörning

Boenden vid Umeågatan och gatorna runt omkring berättar för SVT Nyheter att det är väldigt vanligt att bilister kör för fort här.

Den bilden bekräftas av Farid Umeflod.

– Det finns en bussgata i slutet av Umeågatan och där smiter en del in för att snabbare komma till nästa stadsdel. Och då kör de fort för att inte bli tagna på bar gärning, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet