Allt fler viltolyckor i Skåne med dovhjort och vildsvin

Publicerad

Sedan 2010 har antalet viltolyckor ökat i Skåne. Framför allt med dovhjortar och vildsvin.

Man behöver intensifiera jakten, säger länsstyrelsen.

Den senaste veckan inträffade 201 viltolyckor i Skåne, uppger polisen. Varje år inträffar i genomsnitt sex-sju viltolyckor per mil på de skånska vägarna.

Och de blir allt fler, visar statistik från Viltolyckosrådetsenaste. De senaste åtta åren har antalet viltolyckor ökat med nära 16 procent. Mest olycksdrabbad är väg 19 mellan Everöd och Degerberga.

Dovhjort och vildsvin ökar

Enligt Nationella viltolycksrådets statistik dominerar rådjuren stort när det gäller vilka djur som varit inblandade. Men det är dovhjort och vildsvin som ökar mest.

– Det är två arter med förmåga att sprida sig, säger Tom Espgård, jakt och viltvårdsexpert på länsstyrelsen i Skåne.

Men varför ökar viltolyckorna?

– Väder och tillgången på mat betyder mycket. Under de milda vintrarna har det funnits gott om föda. Dessutom har de två arterna få naturliga fiender, säger Tom Espgård.

Behövs mer jakt

Men även hur vi kör spelar roll.

– Håll hastigheten, manar Tom Espgård.

Andra åtgärder som kan minska antalet olyckor är viltstängsel och viltpassager överr vägarna.

Han tror också att jakten måste intensifieras.

– Länsstyrelsen kan inte påverka det mer än marginellt. Det är den enskilda markägaren som avgör hur mycket jakt som ska förekomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.