Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är som att unga personer ska ha hårt sex, att det har blivit normaliserat är förfärligt tycker jag, säger Cecilia Nilsson på familjefridsjouren i Höganäs som träffar allt fler unga tjejer som utsätts för sexuellt våld. Foto: SVT

Allt yngre tjejer söker hjälp hos kvinnojourer – utsätts för sexuellt våld

Publicerad

Kvinnojouren i Helsingborg och familjefridsjouren i Höganäs ser en ökning av våldsutsatta tjejer i åldrarna 16-23 som söker hjälp.

– Det är ofta för sexuellt våld, hårt sex där samtycke saknas, säger Cecilia Nilsson från familjefridsjouren i Höganäs.

Det Cecilia Nilsson brukar möta på jobbet är vuxna kvinnor som utsätts för olika typer av våld. Skillnaden mellan äldre och yngre kvinnor är att det sexuella våldet och en kontrollerande relation är mer vanligt bland yngre åldrar.

Jämfört med tidigare år uppskattar Cecilia Nilsson att det skett en ökning på cirka 30 procent av unga tjejer som kommer och söker hjälp.

Vissa yngre än 16 år

Även i Helsingborg är ökningen märkbar. Jenny Ek, verksamhetschef på Helsingborgs kvinnojour, träffar tjejer ibland även yngre än 16 år som söker hjälp.

– Det vi ser är att unga tjejer blir utsatta för våld av jämnåriga killar. Vad är det som gör att de här killarna tror att relationer ska vara kontrollerande och våldsamma?, säger Jenny Ek.

Något som både Cecilia Nilsson och Jenny Ek tror är viktigt för unga är prat om samtycke i till exempel skolan.

– Detta är väldigt allvarligt, hårt sex är våld och det är inte okej att unga tjejer utsätts för detta. Att prata om samtycke vid tidig ålder kan vara en av lösningarna, säger Cecilia Nilsson.

Ökning i hela landet

Nationell statistik från Brottsförebyggande rådet visar att sexualbrott mot kvinnor i åldrarna 16 till 24 år har ökat från 2020. Förra året rapporterade 26,9 procent kvinnor i den åldersgruppen att de blivit utsatta för sexualbrott.

Kvinnor i åldersgruppen 16 till 24 är även den grupp som rapporterar att de utsätts för sexualbrott i högst grad av alla åldersgrupper. 

Hör Cecilia Nilsson berätta om ökningen de ser i både Höganäs och Helsingborg i videon ovan.

Här kan du få stöd i frågor som rör sexuellt våld och övergrepp:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.