Foto: TT/Arkiv

Allvarlig kritik av äldreboende – kommunen inleder granskning

Publicerad

En oanmäld inspektion från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har avslöjat en rad kvalitetsproblem på äldreboendet Valltorp i Helsingborg. Nu kräver politiker att avtalet ska brytas direkt.

– Jag anser att förtroendet för Attendo att driva vårdboendet Valltorp är förbrukat, skriver socialdemokraten Christel Håkansson i ett pressmeddelande.

På vård- och omsorgsnämndens möte i kväll kommer Socialdemokraterna att kräva att det tas fram ett beslutsunderlag för att kunna avsluta avtalet. De får stöd av Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. MP vill också se en konsekvensanalys av ett sådant beslut.

Egen granskning

Riktigt så långt vill inte den sittande politiska majoriteten gå. Men efter de omfattande bristerna som avslöjades i och med en oanmäld inspektion i vintras, väljer ansvarig politiker att inleda en egen granskning av boendet.

– Det är ett bekymmer med ständigt återkommande kritik och en oro för att vårdkvaliteten på Valltorp inte är tillräcklig, skriver Lars Thunberg (KD) som är ordförande i vård och omsorgsnämnden.

Bland annat har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserat personalens bristande kompetens, att fler än tillåtet bott på äldreboendet och att en avdelning lämnas obemannad nattetid då endast tre personer ansvarar för fyra avdelningar.

Inspektionen visade även att incidenter inte rapporteras in och att personalen inte svarar på samtliga larm.

Välkomnar utredning

Lars Thunberg anser inte att det räcker med muntliga garantier från cheferna på Attendo om att de åtgärdat bristerna.

– Vi välkomnar deras extra insatta utredning. Efter den oanmälda inspektionen har vi vidareutbildat vår personal och gått igenom de brister som funnits på boendet, säger Niklas Mandin som är regionchef för Attendo.

Äldreboendet Valltorp

Här bor 60 personer.

Boendet drivs sedan december 2016 av Attendo.

Ivo gjorde en oanmäld inspektion i januari 2019 där en rad brister framkom.

Helsingborgs stad ska nu själva granska vårdboendet, något man även gjort tidigare.

Granskningen ska vara klar senast den 31 okotber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.