Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ambulanssjuksköterskan Paul Olsson berätta om betydelsen att få tillgång till patientens journal. Foto: Simon Melin/SVT

Ambulanser i Skåne saknar journaltillgång – försvårar akutvård

Uppdaterad
Publicerad

I nuläget saknar skånska ambulanser tillgång till patienters journaler från övriga vården, vilket försvårar den medicinska bedömningen för sjukvårdare och sjuksköterskor. Men Region Skåne jobbar på en lösning.

Som det ser ut nu saknar ambulanspersonalen en hel del information som finns i journalerna. Det gäller bland annat patienternas medicinska historik och ifall de är allergiska mot särskilda mediciner – sådant som patienter inte alltid kan kommunicera.

– Vi kan ingenting om patientens bakgrund om de inte kan medverka till undersökningen eller svara på våra frågor, säger ambulanssjuksköterskan Paul Olsson.

Ambulansvårdens uppgifter har utvecklats

Enligt honom beror bristen på tillgång på att ambulansens funktion har ändrats under de senaste åren.

Tidigare var ambulanssjukvården en renodlad transportorganisation, som tog patienter från punkt A till punkt B, och som inte behövde tillgång till information om patienten.

Numera är de en del av vården, som gör medicinska bedömningar och vårdar patienten under transporten, och för att ge bästa möjliga vård behövs tillgång till journalerna.

Olika journalsystem – Region Skåne vill se lösning

Region Skåne ser problemen i att ambulanserna saknar tillgång till journalerna och jobbar på en lösning.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna komma så långt att vi kan ge ambulanssjukvården tillgång till patienters tidigare sjukdomar och beslut, i de lägena det ger mening för patienter, säger Åsa Granquist, ambulansöverläkare på Region Skåne.

– Det känns skönt att beslutsfattare och jurister har förstått att ambulanssjukvården är en behandlande organisation, säger Paul Olsson.

Hindret: Stabilt internet

Första steget är att undanröja de problem som hindrar ett införande.

– Vad det handlar om nu är att tekniken, alltså wi-fi tillgången i ambulanserna ska säkras. Innan det finns på plats så går det inte att göra något vidare med detta, säger Åsa Granquist.

I nuläget är det fortfarande oklart när en lösning kan vara på plats, men regionens förhoppning är till hösten.

SVT Nyheter Skåne har frågat de övriga regionerna hur det ser ut hos dem. 16 av 20 regioner har svarat.

De flesta regionerna pekar på samma svårigheter som finns i Region Skåne – att olika delar av vården har olika system som inte kommunicerar med varandra. Flera av regionerna uppger att de just nu jobbar på en lösning.

Två regioner – Östergötland och Kronoberg – uppger att ambulanspersonalen har tillgång till patienternas fulla journal.

Västra Götaland är ett annat exempel som sticker ut. Där har de olika sjukhusen egna ambulansverksamheter, där vissa har tillgång till journaler under uppdrag, medan andra inte har det. Samtliga har dock tillgång utanför uppdragen.

Några regioner – Jönköping, Värmland, Kalmar, Västmanland, Gävleborg – uppger att ambulanserna har tillgång till journalerna utanför uppdragen, i uppföljande syfte.

Flera regioner erbjuder ambulanserna så kallat bakre stöd, att de över telefon kan prata med en sjuksköterska eller läkare som har insyn i journalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer