Andreas Rantala, ambulanssjuksköterska i Helsingborg

Ambulanspersonal nominerad till pris

Publicerad

Ungefär var femte patient som kallar på ambulans i nordvästra Skåne får inte åka med in till akuten. Nu har ambulanssjukvården aktivt gått in för att förbättra sitt bemötande gentemot patienterna.

I nordvästra Skåne åker ambulansen ut på ungefär 32.000 utryckningar om året. Men ungefär var femte patient som kallar på hjälp med ambulans får inte följa med till akuten utan hänvisas till andra vårdinstanser eller rekommenderas att stanna hemma.

Andreas Rantala som är ambulanssjuksköterska i Helsingborg forskar på hur patienten ska sättas i centrum för att göra vården mer inkluderande och jämlik mellan den sjuke och vårdpersonalen.

TV: Se hela inslaget

Ambulanspersonalen ska inte bara ta hänsyn till de medicinska värdena när de bedömer patienten utan även hur personen själv upplever sin hälsa för att få en bättre ingång till sjukvården och att samsyn bättre kan uppnås kring behandlingen.

Men är inte det en självklarhet att lyssna på patienten?

– Jo det borde alla tycka är självklart men vi har problem idag i vården med de här frågorna. Vad jag vet är vi den enda ambulansstationen i landet som implementerat det här arbetssättet i hela verksamheten, det står i vår verksamhetsplan och det står i våra jobbannonser att vi ska jobba på det här sättet, säger Andreas Rantala.

Foto: Minna Korsgren

Personcentrerad vård

Han forskar på det som kallas personcentrerad vård och utbildar nya ambulanssjuksköterskor men även samtliga kollegor inom ambulanssjukvården i nordvästra Skåne i detta.

– Utgångspunkten till min forskning var ett antal avvikelserapporter när det gällde bemötandet och det var i samband med att patienter inte fick följa med till akutmottagningen när vi hade infört ett nytt arbetssystem.

Det viktigaste i mötet mellan vårdpersonalen och patienterna i all typ av sjukvård menar Andreas Rantala är att patienterna känner sig trygg, trodd och lyssnad på.

Nominerad till pris

Nu har Andreas Rantala blivit en av fyra nominerade till Vårdförbundspriset med en halv miljon kronor i vinstsumma för sitt arbete med personcentrerad vård.

– Det är ett erkännande att man uppmärksammat oss på andra ställen i Sverige och att vi kan vara en föregångare inom ambulanssjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.