Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Henriksson fotograferar växter, djur och svampar på nära håll. Foto: Josefine Krischausky

Anders från Jonstorp har hittat över 1400 arter i sin trädgård

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin bestämde sig naturfotografen Anders Henriksson för att börja dokumentera allt liv han kunde hitta i sin trädgård. Målet att hitta 1000 olika arter nådde han snabbt, och ännu upptäcker han nya arter nästan dagligen.

Anders Henriksson, som även har arbetat som biologilärare, menar att hans trädgård egentligen inte är särskilt speciell, men att den bland annat har flera äldre träd där han gjort många fynd. För att locka fler arter undviker han bland annat att klippa gräsmattan och rensa ogräs.

– En del kallar det ogräs, jag kallar det bonusväxter, säger han.

Upptäckte ny insektsart

Hittills har Anders Henriksson bland annat hittat 450 olika sorters fjärilar, över 200 svampar och 180 vilda växter. Dessutom har han hittat en ny svampart för Skåne, samt en typ av nätskinnbagge som tidigare inte har upptäckts i Sverige.

I nuläget är målet att komma upp i 1500 arter, men Anders Henriksson planerar att fortsätta med projektet så länge han kan.

– Jag lär mig något nytt i stort sett varje dag, och det är en stor drivkraft till att fortsätta.

”Stor betydelse för den biologiska mångfalden”

Projektet har nu lett till att Anders Henriksson fått utmärkelsen Årets rikare trädgård 2023, som delas ut av folkbildningsprojektet Rikare trädgård. Så småningom hoppas han kunna göra en bok om projektet, som ett sätt att inspirera andra.

– Vi har egentligen gjort väldigt få insatser i min trädgård, men det har ändå haft en stor betydelse för den biologiska mångfalden. Om man gör något i varje trädgård i Sverige kan det bli stor skillnad. 

I videon nedan ser du Anders Henrikssons bästa tips för att hitta fler arter i din trädgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Josefine Krischausky

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.