– Det handlar inte om att vi stressar vår personal, vi effektiviserar arbetssätten utifrån deras önskemål och är måna om arbetsmiljön. Många var ordentligt utarbetade när de kom tillbaks till vår enhet efter pandemin. De sista anslöt till oss i augusti, berättar Annika Leitis Ek som är enhetschef.
Vid årsskiftet var det cirka 2000 patienter som väntade på att opereras i Ängelholm, nu är kön halverad. Dessutom är det rekordfå patienter som tvingas vänta längre än den uppsatta vårdgarantin på tid för operation.
– Det känns fantastiskt att vi ser så tydliga resultat och att vi lyckats med detta, säger anestesisjuksköterskan Jakob Svedberg.
Under flera veckor tvingades operationsenheten i Ängelholm stängas helt på grund av pandemin.
Lyckats rekrytera – lönar sig att få gott rykte
All personal behövdes på andra avdelningar, många förflyttades till avdelningar där de allvarligast sjuka i covid vårdades. Först i höstas var personalstyrkan samlad igen men då med en vårdskuld att ta tag i.
– Nu avslutar vi precis två fokusveckor där vi prioriterar de patienter som väntat längst, vi har opererat ungefär hundra i veckan, berättar Annika Leitis Ek.
Inför hösten har enheten dessutom lyckats rekrytera tre operationssjuksköterskor vilket gör att kapaciteten ökar ytterligare.
– Det lönar sig att ha medarbetare som mår bra och att ha god arbetsmiljö, då får vi bra rykte och lyckas med den så svåra uppgiften att rekrytera sjuksköterskor, säger Karolina Ödman som också är enhetschef.