Sökande har rätt få hjälp skaffa bostad enligt Förvaltningsrätten Foto: TT arkiv

Ängelholm sa nej till boendehjälp – missbrukare får rätt av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Mannen är missbrukare och har psykiska problem och ville få hjälp av Ängelholms kommun att skaffa boende. Men kommunen ansåg att han kunde ordna boende på egen hand. Nu säger domstolen att mannen visst ska få hjälp med boende.

Mannen, som är i 30-årsåldern, vände sig till Ängelholms kommun för att få hjälp med att skaffa bostad.

Han menade att han som hade skulder, låg inkomst och en missbruksproblematik gjorde att han hade svårt att hitta en hyresvärd som var beredd att hyra ut en lägenhet till honom.

Nej från kommunen

Men kommunen sa nej. De menade att de inte hade skyldighet att i allmänhet hjälpa personer att skaffa bostad, utan enbart om personen är helt hemlös eller har särskilda svårigheter. Socialtjänsten bedömde att mannen själv skulle kunna ordna tak över huvudet. Dessutom, ansåg kommunen, hade han inte gjort tillräckligt för att på egen hand ordna med boende.

Mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som nu ger mannen rätt. Domstolen menar att mannen ”får anses ha sådana speciella svårigheter” att han har rätt att få hjälp av kommunen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.