Ängelholm stoppas från att ta upp sand från Skälderviken

Uppdaterad
Publicerad

Ängelholms kommun vill ta ut sand från Skäldervikens botten och lägga längs stränderna för att skydda dem vid exempelvis stormar. Men nu har Mark- och miljödomstolens dom kommit – som säger nej.

Ängelholms kommun har ansökt om tillstånd om att ta ut 75 000 kubikmeter sand från Skälderviken och att utföra så kallad strandfordring längst stränder i Ängelholm för att skydda bebyggelser vid extremväder. Det handlar om att genomföra ett sanduttag vid ett tillfälle under en tioårsperiod.

Den ansökan avslår Mark- och miljödomstolen. I dombeslutet står det att det skulle få en allt för stor påverkan på djur och att sandbottnen skulle kunna ta skada.

Advokaten Marcus Berg företräder kommunen – hör honom kommentera domen i klippet ovan.

Naturskyddsområde

Sandåterföringen skulle ske i området vid Havsbaden och Vejbystrand i nära anslutning till naturskyddsområden som tillhör Natura 2000.

Både Höganäs kommun och miljönämnden i Helsingborg har varit emot planerna eftersom de anser att strandfordringen inte är förenligt med bevarandemålen för Natura 2000.

Även länsstyrelsen i Skåne har varit emot planerna.

Ansökte redan 2016

Redan 2016 inkom ansökan om strandfodring och sandåterföring och advokaten Magnus Berg är kritisk till att de tagit så lång tid att utreda.

– Det är olyckligt för när det tar så här lång tid hinner det komma nya lagar som ändrar direktiven för när vi lämnad in ansökan, säger Magnus Berg, advokat.

Däremot godkänner domstolen tillstånd att utföra lokal sandåterföring. Det beslutet beviljades redan 2019 av Sveriges geologiska undersökning (SGU).

SVT Nyheter Helsingborg har sökt representanter från Ängelholms kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.