Ida Swärd och flera andra kom till Vattnets hus i Ängelholm idag för att lära sig mer om havet och invasiva arter vid kusten. Foto: Raphaelle Sisask

Ängelholmsbor lärde sig om invasiva krabbor vid kusten

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av Västerhavsveckan kom Kattegatts kustvattenråd till Ängelholm för att berätta om invasiva krabbor. Enligt marinbiologer måste krabborna kartläggas och tas bort för att inte slå ut naturliga arter längs med kusten.

– De är svåra att eliminera helt, men det är viktigt för oss att hålla koll på dem så att de inte tar över, säger Kristin Johansson, marinbiolog för Mitt Hav.

Hon talar om invasiva havsarter som upptäckts vid Ängelholms kust.

– Idag drog vi upp en krabba till exempel. Vi misstänker att det är en blås- eller penselkrabba från Asien.

Väcker intresse för havet

Vid Vattnets hus uppmanades stora som små att titta på krabban samt andra naturliga havsarter i Sverige, för att kunna känna igen dem. Evenemanget är en del av Västehavsveckan som anordnats för att väcka intresse för havet bland allmänheten. Besökare fick möjligheten att titta på djurarter med hjälp av stereoluppar.

– Det är ett sorts mikroskop som gör det möjligt för oss att se små polyper eller maskar till exempel. Men också för att titta på krabborna, som egentligen inte hör hemma i våra hav, säger Kristin Johansson.

Oklart hur skadliga de är

Om man lokaliserar invasiva arter såsom penselkrabbor är det viktigt att plocka upp dem ur havet för att minimera förökningen.

– Det är även bra att berätta var man hittat krabborna, så att forskare har koll. Det kan man göra via olika appar, eller genom att höra av sig till oss. Egentligen vet vi inte ännu hur stor skada krabborna kan orsaka, men värsta scenariot vore att svenska strandkrabborna konkurrerades ut, säger Kristin Johansson.l

Stort intresse för havet

12-åriga Ida Swärd var en av de som tog en titt i mikroskopen.

– Jag badar mycket. Det är kul att veta vad det är för typer av havsdjur som finns under ytan, men också vilka som inte ska vara där, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.