En anhörig till en boende på Stattenahemmet i Helsingborg fick ett felaktigt dödsbesked. Foto: Caroline Larsson / SVT

Anhörig till boende på Stattenahemmet fick felaktigt dödsbud

Publicerad

En son till en boende på Stattenahemmet i Helsingborg fick ett samtal från personal på boendet som meddelade att hans mamma gått bort. Men det stämde inte – personen hade ringt fel. Nu har vårdboendet anmält sig själv.

Det var runt 21-tiden på kvällen söndagen den 10 januari som sonen fick ett samtal från en i personalen på hans mammas vårdboende, Stattenahemmet i Helsingborg. Personen meddelade att hans mamma gått bort men när sonen började ställa frågor om hur det gått till sa personen plötsligt att hon ringt fel och la på luren.

Sonen ringde tillbaka och personen var då mycket ångersam och bad om ursäkt, enligt en handling.

Händelsen ska nu utredas

Händelsen uppdagades först en dryg vecka senare när sonen hade ett samtal om ett annat ärende med boendets chef. Stattenahemmet har nu anmält händelsen som ett missförhållande enligt Lex Sarah-bestämmelsen. Av anmälan framgår att händelsen lett till emotionellt lidande hos den anhörige och minskad trygghet för personalens kompetens.

Boendets enhetschef David Söder vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl till SVT att händelsen utreds och att boendet ser över sina rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.