Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inflationen gör Ann-Christine Johansson i Förslöv orolig inför framtiden. Hör henne berätta mer i videon. Foto: Klara Åkesson/SVT

Ann-Christine i Förslöv lever som fattigpensionär: ”Känns som en skam”

Uppdaterad
Publicerad

Efter maken Bernes död för elva år sedan gick det bara utför. Så beskriver Ann-Christine Johnsson i Förslöv hur den ekonomiska situationen började rasa samman. Berne som skötte ekonomin dog hastigt på grund av cancer i bukspottskörteln och kvar stod Ann-Christine som fick leva på sin sjukpension.

– Det var en chock. Tillsammans kunde vi klara oss, men utan hans inkomst blev det svårt, säger Ann-Christine Johnsson.

Utöver att betala de basala räkningarna som hyra och el är Ann-Christine multisjuk och har utgifter för mediciner, läkarbesök och färdtjänst varje månad. Utgifter som måste betalas och som hon inte kan leva utan.

Lever på havregrynsgröt

För att få vardagen att gå ihop lever hon därför på havregrynsgröt och enklare soppor. Det ekonomiska läget med stigande priser har gjort situationen ännu svårare.

– Oftast kan jag äta mig mätt, men det finns kvällar jag lägger mig hungrig, säger hon.

Är orolig för framtiden och inflationen

Genom vänner, familj och kyrkan får hon hjälp med mat och hon ärver kläder från sina barn. Men trots situationen försöker Ann-Christine att hålla modet uppe och vara positiv.

– Det är bara så jag är. Jag har alltid försökt se det ljusa i mörkret men det är klart att ibland ligger jag vaken på natten och är orolig för hur allt ska gå ihop. Speciellt i dessa tider. Men jag tycker det är viktigt att prata om det för det känns som en skam. Allmänheten och politiker måste se hur vi har det, säger Ann-Christine Johnsson.

Lokaltidningen Bjäre nu var först att berätta om Ann-Christines situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.