Foto: Cecilia AhleVisa alla (5)
Visa alla (5)

Brand i planerat flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Larmet om branden i ett hus i Oderljunga i Perstorps kommun kom in till SOS Alarm vid 02.40-tiden.

När de första räddningsenheterna kom brann det i ett rum på bottenvåningen.

Branden släcktes ganska omgående av rökdykare och byggnaden kunde räddas. Men släckningen gav vattenskador och rökskador. Räddningstjänsten fokuserar nu på bevakning och restvärderädda, dvs få ut rök och vatten.

Troligen anlagd

Platschefen på räddningstjänsten i Perstorp, Leif Hylander, säger till SVT Nyheter att branden troligtvis är anlagd. En ruta i källaren har krossats och det luktade bensin i fastigheten.

Informationsbefälet Daniel Sirensjö vid räddningstjänsten delar misstankarna.

– Med ledning av vad som har skett hittills i landet, och med tanke på att fönstret är krossat är det lätt att misstänka att den är anlagd. Men det är en polisiär fråga att utreda brandorsaken, säger han.

Polisen har upprättat en anmälan om grov mordbrand.

– Platsen är avspärrad och när räddningsjänsten är klar kommer vi att göra en teknisk undersökning, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl på Polisregion Syd.

Ingen skadades

Det ska inte ha funnits någon människa i byggnaden när branden bröt ut.

Ägaren till det som i folkmun kallas Oderljunga träningsskola har senast varit ett behandlingshem, men har stått tomt ett tag. Ägaren Svenska Investeringsgruppen AB säger att en hyresgäst har fört diskussioner med Migrationsverket om att starta ett asylboende med cirka 50 platser i fastigheten.

Perstorps kommun har inte varit inblandad i avtalet med Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet