Migrationsverkets förvar i Åstorp Foto: SVT

Anställd på Åstorps förvar anmäls för slag mot asylsökande

Publicerad

En anställd på Migrationsverkets förvar i Åstorp anmäls till åklagare för att ha slagit en asylsökande på förvaret. Flera personer ska ha blivit vittnen till händelsen och den anställde riskerar nu att åtalas.

Enligt anmälan till Migrationsverkets personalansvarsnämnd ska den anställde använt våld på ett sätt och i en omfattning som inte ryms inom reglerna för laga befogenhet eller nödvärn.

Personalansvarsnämnden konstaterar däremot att vittnena har olika uppfattning om vad som hände och att händelsen måste utredas vidare av åklagare. Den anställde bedstrider att han använt våld på det sätt som beskrivs i anmälan.

Även enhetschefen för förvarsenheten i Åstorp anmäldes till personalansvarsnämnden för att inte ha agerat och informerat tillräckligt i samband med händelsen. Men nämnden beslutar att det inte är utrett om han faktiskt fick kännedom om slaget och lägger ner anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.