Både influensa B och influensa A ökar i antal och många har tvingats söka hjälp. Foto: TT

Influensasäsongen är värre än tidigare år

Uppdaterad
Publicerad

Frossa, feber, muskelvärk och magproblem, just nu ligger ovanligt många skåningar däckade i influensa. Och den är extra tuff i år.

– Det är intensivt just nu. Det är hög influensaspridning även jämfört med tidigare säsonger. Det är en tuff säsong, säger Per Hagstam som är biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne.

Läget på länets sjukhus är ansträngt.

– Det är ett besvärligt läge. Sjukhusen får försöka ordna fram platser och dirigera om verksamheten, säger Per Hagstam.

Antalet influensafall de senaste veckorna är fler än tidigare år, visar Folkhälsomyndighetens statistik. I Skåne pekar kurvan pekar brant uppåt från vecka 1 och framåt, och antalet fall stiger varje vecka. Förra veckan diagnosticerades 140 personer med influensa, vilket är en ökning jämfört med tidigare veckor. Det visar statistik från Region Skåne.

– Vi kan bara se toppen av ett isberg. De allra flesta i samhället som får influensa går inte till doktorn, säger Per Hagstam.

Slår mot yngre

Det finns två huvudtyper av influensastammar: A och B. I år dominerar typ B.

– Det är lite ovanligt, oftast brukar influensa A dominera. Förra året såg vi en väldigt kraftig influensa A, och då blir det ofta en annan typ nästa säsong. Det kan bero på att en ökad immunitet hos befolkningen, berättar Per Hagstam.

Influensa B slår oftast till mot yngre och medelålders.

– Immuniteten i populationen är låg för just influensa B och därför kan det vara många som drabbas, till exempel barn, säger Mia Bryttning, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

”Tuff epidemi i år”

Något som kan ge en fingervisning om influensaläget bland dem som inte söker sjukvårdshjälp är sjukanmälningsstatistiken. Företaget Previa för nationell statistik över sjukanmälningar. Och det är just nu vanligt med influensaliknande symptom.

– Just nu är det en stor påfrestning på svenskt arbetsliv, säger Urban Svensson, medicinskt ledningsansvarig läkare på Previa i Helsingborg.

Previa har totalt fått in nästan 60 000 sjukanmälningar från hela landet sedan början på januari. Under de åtta första dagarna i februari tog de emot 20 000 samtal från personer som insjuknat.

Urban Svensson tycker inte att man ska gå till jobbet eller resa kollektivt om man är sjuk.

– Tänk solidariskt och ta ansvar. Till och med ens andedräkt kan smitta, säger han.

Men snart kan den värsta influensaperioden äntligen vara över.

– Vi är mitt uppe i högsäsong. Erfarenhetsmässigt brukar vi nå toppen vecka 7-8. Nu får vi se om det vänder, säger Per Hagstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.