Hx-festivalen lockade storpublik förra året. Foto: Niklas Lydeén

Årets Hx-festival flyttar från Söder

Uppdaterad
Publicerad

Hx-festivalen gick av stapeln på Söder förra året – men i år flyttas arrangemanget till centrum och Gröningen. Dessutom blir det en tvådagarsfestival till skillnad från tidigare år då den har varit tre dagar lång.

Det är inte första gången festivalplatsen ändras, den har hållit hus både i centrum och på Söder.

– Rent allmänt så är det så att när uppdraget gavs en gång i tiden så har det aldrig funnits nåt uttalat att den ska ligga på en specifik plats, säger Ulf Dahlström som är pressansvarig för Helsingborg Arena och Scen som arrangerar festivalen.

– Det kändes helt enkelt naturligt att flytta igen. I år föll valet på platsen kring Tivoli och Hamntorget samt upp mot Gröningen där den stora musikscenen kommer vara.

Vill hålla uppe energinivån

Eftersom en stor del av festivalområdet kommer läggas utmed promenadstråk och cykelvägar kommer det inte finnas ett lika stort behov av att stänga av för trafiken.

Årets festival kommer dessutom bli en dag kortare än tidigare år. Enligt Ulf Dahlström handlar det om att hålla uppe energinivån och att besökarna har varit mest intresserade av just fredag och lördag.

– Det är enklast för ideella organisationer som är en stor del av festivalen att kraftsamla till två dagar i stället för tre. Det här kommer göra det lättare och roligare att medverka, säger han.

Artisterna än så länge hemliga

Vilka artister som kommer spela på festivalen som kommer hållas 3-4 augusti i år är än så länge hemligt.

– Jag kan säga så mycket som att det kommer bli kul att berätta vilka som kommer, säger Ulf Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.