Vädret har fått second hand att blomstra i sommar

Publicerad

Det har varit en blomstrande sommar för handeln med second hand i Helsingborg. Flera stora begagnatkedjor har ökat försäljningen – och nu ökar konkurrensen i branschen.

Inför julhandeln förra året lanserades det återvunna plagget som årets julklapp. Det kan vara en förklaring till att begagnatmarknaden snurrar på bra just nu. En annan förklaring kan vara vädret.

Pingstkyrkans second hand, Röda Korsets och Erikshjälpens butiker i Helsingborg – alla ökade sin försäljning i sommar jämfört med förra året.

Turister från norra Europa

– Det har varit omväxlande väder som är bra för handeln. Dessutom har vi haft besök av mycket turister från Tyskland och Danmark, säger Gabriella Sundberg, butiksansvarig för Pingstkyrkans second hand på Gåsebäck.

Ett par kilometer bort ligger Erikshjälpens butik, som förra året omsatte drygt 15 miljoner kronor. Ungefär en miljon mer än 2017.

Och under juli månad i år slog butiken säljrekord.

– Det märks att fler har semestrat på hemmaplan. Folk gör utflykter och vill göra något roligt, då åker man på second hand-rundor, säger Totto Renstig, butiksansvarig.

”Nu kom rätta läget upp”

Nu vill fler aktörer in på second hand-marknaden. Myrorna öppnar i september en ny butik på Kullagatan.

– Vi har letat efter en lokal i Helsingborg i flera år. Nu kom det rätta läget upp, säger Lotta Kökeritz, kommunikationschef.

Hittills i år har Myrorna ökat sin försäljning med sex procent jämfört med förra året. En av second hand-kedjans butiker som går allra bäst ligger på Emporia i Malmö.

Välkomnar fler

Att ännu en butik kommer in på marknaden välkomnas av de andra aktörerna i branschen.

– Vi brukar se att det är gynnsamt när det finns flera stora second hand-butiker i samma städer. Kunderna känner att det är dit de ska åka för att göra sina rundor, säger Gabriella Sundberg på Pingstkyrkans second hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer