Farid Umeflod, trafikpolischef i Helsingborg, berättar att 150 kontroller gjordes i nordvästra Skåne under förra veckans trafiksäkerhetsvecka. Foto: Tomas Malmberg

Smarta fartsyndare lurar inte polisen

Uppdaterad
Publicerad

Många som fartsyndar är beredda att betala böterna. De anpassar istället hastigheten för att inte förlora körkortet, menar Farid Umeflod, trafikpolischef i Helsingborg.

Bilarna susar förbi Långeberga i Helsingborg. En del kör i väldigt höga hastigheter. Många fler är de som bara kör några kilometer för fort. 

– En hel del bilister tar en medveten risk. De färdas för fort men inte så fort att deras körkort ryker om de blir stannade, säger Farid Umeflod, trafikpolischef i Helsingborg.

Men även små hastighetsöverträdelser innebär stora risker menar Farid Umeflod.

– Vi tar alla, oavsett om man så bara kör sex kilometer över hastighetsgränsen.

Över 100 kontroller

Under förra veckan genomfördes den nationella trafiksäkerhetsveckan. I nordvästra Skåne gjordes 150 kontroller, 23 anmälningar upprättades.

– Allt hänger på hur många kontroller som görs, vi hade kunnat stanna och anmäla många fler, säger Farid Umeflod.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om situationen för landets och region syds trafikpoliser.

Anders Hårdvall har stannat till längst med E6, på rastplatsen vid Glumslöv, för att köpa en chokladkaka. Han vittnar om att vägen har blivit bra mycket mer trafikerad under de åren han har kört på den. Ständig uppmärksamhet och att hålla hastighetsbegränsningen är hans tips för att undvika olyckor.   

– Om det händer något 1 000 meter längre fram, så går det väldigt fort att komma dit om man håller en hastighet på över 100 kilometer i timmen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.