Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
50 000 skånska kvinnor födda mellan 1994 och 1999 erbjuds nu ett bredare och bättre vaccin som skyddar mot fler HPV-virus – hör LenaMånsson, enhetschef på barnmorskemottagningarna Helsingborg/Ängelholm berätta varför detta behövs. Foto: SVT

Ingen rusning efter gratis HPV-vaccin: ”Många tror de är färdigvaccinerade”

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett 30-tal kvinnor i Helsingborg och Ängelholm har hittills tagit det gratis vaccin som erbjuds kvinnor i ålderna 23 till 29 år.

– Det verkar inte ha nått fram att det gäller även dem som är vaccinerade sedan tidigare, säger Lena Månsson, enhetschef på barnmorskemottagningarna Helsingborg/Ängelholm.

50 000 skånska kvinnor födda mellan 1994 och 1999 erbjuds nu ett bredare och bättre vaccin som skyddar mot fler HPV-virus och därmed minskar risken att drabbas av livmoderhalscancer.

Sedan vaccinationskampanjen startade för fem veckor sedan har 360 kvinnor i Skåne vaccinerat sig, varav ett 30-tal i Helsingborg och Ängelholm.

Man hade hoppats på betydligt fler.

– Många kvinnor vi möter tror att de inte behöver ta sprutan eftersom att de redan är vaccinerade, men det här gäller också dem, säger Lena Månsson.

Bredare vaccin som skyddar bättre

Region Skånes satsning ingår i ett nationellt forskningsprojekt som har som mål att utrota livmordershalscancer. I Sverige erbjuds flickor skolvaccin mot HPV sedan 2012 och pojkar sedan 2020, men sedan några år tillbaka finns ett betydligt bättre vaccin som skyddar mot fler HPV-virus.

Hur ska ni göra för att få fler att nappa på erbjudandet att vaccinera sig?

– Vi ska fortsätta informera och se till att vara tillgängliga för dem som vill komma hit, säger Lena Månsson.

HPV är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer. Varje år drabbas ungefär 550 kvinnor i Sverige av cancerformen, och cirka 150 kvinnor dör årligen, enligt Region Skåne.

• HPV är en virusgrupp som är mycket vanligt förekommande och smittar via sexuella kontakter.

• Ett 15-tal sorter kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen som kan utvecklas till livmoderhalscancer.

• Även andra cancerformer som cancer i munhåla och hals, analcancer, peniscancer och vulvacancer har koppling till HPV-infektion.

• Sedan 2012 erbjuds skolvaccination mot HPV till flickor och från 2020 även till pojkar.

• Det vaccin som gavs före 2019 gav ett skydd mot fyra HPV-typer medan det nya vaccinet ger ett skydd mot nio HPV-typer.

• Från 2023 erbjuds alla kvinnor födda 1994–1999 att vaccinera sig gratis. Vaccinationen ges som två sprutor, den andra tre år efter den första.

Källa: Cancerfonden och 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.