Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden Asta lyssnar på matte och föraren Anna Olssons behov. I klippet kan du se vad som händer när Asta märker att Anna behöver medicin. Foto: SVT

Assistanshunden Asta, 2, påminner Anna om medicinen

Uppdaterad
Publicerad

Anna Olsson från Helsingborg lider av Addisons sjukdom vilket innebär att kroppen inte producerar något kortison. Tack vare assistanshunden Asta, som förvarnar matte när det är dags för henne att ta sina mediciner har vardagen blivit mycket enklare.

– Asta berättar att jag är låg genom att snurra. Då vet jag att det är dags för mig att ta mina tabletter, säger Anna Olsson.

Däremot finns det fortfarande en hel del att öva på för hunden Asta.

– I larmningen är hon fullärd men det finns alltid mer att lära sig. Hon ska bland annat lära sig att kalla på hjälp när jag inte kan göra det, berättar Anna Olsson.

Litar på varandra

Det tog ett tag för Anna att lita på Asta och hennes meddelanden. Men när hon väl gjorde det har vardagen förändrats dramatiskt.

– Innan var jag inlagd på sjukhus en gång varannan vecka. Mitt liv har förändrats väldigt mycket. Jag klarar mig inte utan henne nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.