Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Syftet med den kraftiga hyreshöjningen är att göra det rättvist, men det får konsekvenser i Ängelholm. Hör sjukhuschef Richard Frobell berätta mer i videon. Foto: Minna Korsgren/SVT

Kraftig hyreshöjning för nybyggda Ängelholms sjukhus – vårdavdelning kan tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Bara sex år efter invigningen av det nya sjukhuset i Ängelholm höjer region Skåne hyran för sig själv så mycket att vården kan tvingas flytta från delar av de nya lokalerna. De har blivit för dyra.

Det är ljust, fräscht och modernt inne på Ängelholms nya sjukhus. Men kanske kostar det mer än det smakar.

– Det är absurt och väldigt tråkigt att vi kanske inte har råd att vara kvar, konstaterar överläkare Maria Nilback.

Ny vårdavdelning fyra gånger dyrare

Ängelholms sjukhus invigde sina nya sjukhuslokaler för sex år sedan, men nu till årsskiftet höjdes hyran för dessa med 38 procent, något Sjukhusläkaren var först att rapportera om.

– Det är högst sannolikt att vi kommer behöva lämna några av de nya lokalerna, trots att de är anpassade precis för oss. Men vi måste hushålla med skattebetalarnas pengar, konstaterar sjukhuschef Richard Frobell.

Årshyran för en vårdavdelning i de nya lokalerna är fyra gånger dyrare än i de gamla: 10,6 miljoner kronor jämfört med 2,6.

Region Skåne gör miljardinvesteringar

Det är regionen själv som infört ett nytt hyressystem som alltså kan komma att drabba vården.

Samtidigt rekordinvesterar Region Skåne i just sjukhusbyggen, till exempel i Lund/Malmö och i Helsingborg. Den nya hyresmodellen syftar till att verksamheter som nyttjar upprustade eller nybyggda lokaler ska betala för detta via sin hyra.

– Det handlar om att göra det mer rättvist. De som nyttjar moderna och betydligt mer effektiva lokaler får betala mer för dem, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L), ordförande i fastighetsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.