Foto: Natalie Medic

Åtalad: ”Man var besviken och arg – man ville visa det”

Uppdaterad
Publicerad

Sex åtalade män stod i fokus när rättegången efter stormningen av Olympia inleddes på torsdagen. De åtalade är misstänkta för brott mot ordningslagen. Några har erkänt utan omsvep – men andra nekar till att de ens fanns på arenan.

Det var strax efter matchslut på Olympia, den 20 november 2016, som maskerade supportrar tryckte på för att komma in på plan. Resten är historia: flera personer sprang fram till Jordan Larsson och tog av honom tröjan.

Åklagare inledde torsdagens rättegång med att visa upp bilder från övervakningsfilmer och privatpersoner från den omskrivna matchen. Alla åtalade tittade uppmärksammat mot skärmarna.

Huliganattacken på Olympia

TV: Se inslaget från rättegången här

Av de sex åtalade männen som stod i fokus under torsdagen erkänner tre män att de varit inne på plan, men menar att brottet är ringa.

Resterande förnekar att de varit inne på planen.

Åklagaren menar att 18-åringen fastnat på film när han maskerar sig. Foto: Ur polisens förundersökning

Hävdar att han inte var där

En stor del av rättegången ägnades åt att identifiera de misstänkta på bilder från Olympia. En av de åtalade, en 25-årig man från Helsingborg, säger att han inte ens var på plats. Åklagaren kontrade med bilder på 25-åringen på väg in till arenan och uppe på läktaren.

– Jag tycker inte att den här är särskilt lik mig, säger 25-åringen.

Advokaten ifrågasatte tillförlitligheten i bilderna. 25-åringen är tvåäggstvilling, men enligt polisen ska tvillingen ha mörkare hår.

– Han brukar skifta färg. Jag kan inte svara på om han var på matchen, säger 25-åringen.

Den misstänkte mannen säger att intresset för HIF har svalnat. Han förnekar polisens uppgifter om att han skulle tillhöra en risksupporterförening – de mest hårdföra fansen.

– Jag var ej närvarande på Olympia. Jag var nere i Malmö för att titta på en bil. Jag ansåg det datumet att min bil var viktigare än den HIF-matchen.

Rätten har inte hittat någon som kan bekräfta att 25-åringen har varit i Malmö.

Mannen har identifierats på läkaren av polis, men han nekar till att det är han. Foto: Ur polisens förundersökning

”Det var så mycket känslor”

En-18 årig man från Helsingborg erkänner att han varit på planen men anser att brottet inte varit så allvarligt.

– Det var mycket känslor. Det var nog alla känslor på samma gång. Jag vet inte hur det blev så men det kändes rätt i stunden. Man var ledsen, besviken och arg – man ville visa det helt enkelt. Det var det sättet man kunde göra det på, säger han.

Åklagaren: Hur kommer det sig att du var maskerad?

– För att ingen skulle veta vem det var. Jag vet inte var maskeringen kom ifrån. Jag vet inte var jag fick den ifrån, säger han.

”Ville lugna situationen”

En 30-åring från Göteborg hjälpte till att identifiera sig själv på filmerna. Enligt polisen har han aldrig tidigare varit inblandad i ordningsstörningar kring fotbollsmatcher. Han själv menar att han gick ner på planen för att lugna ner situationen.

Flera män nekar till att ha varit på planen, bland annat en 28-åring från Bjuv. Enligt åklagaren vittnar bilder om hur 28-åringen med en röd maskering eldar med en bengal. Dessutom, påpekar åklagaren, skymtar man en tatuering på halsen, vilket 28-åringen har.

– Jag var på matchen och efter slutsignalen ser jag folk tar sig ner på planen. Det var väldigt upprörd negativ stämning. Jag stod på läkaren under tiden, säger han själv under rättegången.

– För att uttrycka det enkelt: den man som har en röd luva på sig, det är inte 28-åringen säger Urban Larsson, mannens advokat.

Åklagaren vill nu kalla IT-tekniker och supporterpolis till rätten för att förstärka identifieringen av de åtalade männen.

Rättegången fortsätter nästa vecka med bland annat Jordan Larssons vittnesmål.

Foto: Ur polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet