Foto: BILDBYRÅN

Tolv ställs inför rätta efter stormningen av Olympia

Uppdaterad
Publicerad

Man lyckades inte ställa alla inför rätta – men tolv av de som springer in på planen är åtalade, misstänkta för skandalscenerna som utspelade sig på Olympia i november.

Det är strax efter matchslut på Olympia den 20 november 2016. I den södra nergången stod maskerade supportrar som tryckte på för att komma in på plan. En av dem tänder en bengal och viftar med den mot ordningsvakten som blockerar ingången för att kunna springa ner på plan.

– Vi kände oss i väldigt stort underläge, säger en publikvärd i förhör.

Huliganattacken på Olympia

En ordningsvakt hörde att en supporter skrek: ”ultras, var fan är ni, vi ska in på planen”. Väktaren ropade efter förstärkning men det fanns det inte resurser för.

Jordan Larsson attackerades

Resten är historia: flera personer springer fram till Jordan Larsson och tar av honom tröjan.

I förhör berättar Jordan Larsson hur 5-10 personer springer mot honom och skriker ”ta av dig tröjan” och när han gör det blir han knuffad. Han blev väldigt upprörd över det hela, berättar han.

Flera av dom åtalade är kända av polisen sedan tidigare – och några har tidigare dömts för grova brott: det handlar om försök till dråp, rån, misshandel, skadegörelse och narkotikabrott.

Alla har fått tillträdesförbud i sex månader till två år från alla svenska idrottsanläggningar när det spelas matcher i Sverige. Några har därutöver fått strafföreläggande för bland annat ofredande och brott mot ordningslagen.

LÄS MER: Männen som ställs till svars för upploppen

Tolv åtalas

Inledningsvis hade polisen 24 personer misstänkta för skandalscenerna på Olympia – men nu är det tolv av dem som går till åtal.

Alla de åtalade är män mellan 18-34 år.

Torsdagens rättegång fokuserad på sex åtalade män. Det handlar uteslutande om brott mot ordningslagen – att männen misstänks ha sprungit in på plan, och några av dem misstänks för att ha tänt bengaler.

LÄS MER: ”Man var besviken och arg, man ville visa det”

Många åtalspunkter

Åtalspunkterna är flera: det handlar om brott mot ordningslagen för de som sprungit in på plan och tänt bengaler. Och två personer åtalas också för försök till misshandel mot både en kvinnlig publikvärd och Jordan Larsson.

Det handlar om den stol som kastas mot  Jordan Larsson när supportrarna stormar in på plan. Samtidigt kastar en annan person ett reklamstöd i metall mot en publikvärd.

På torsdagen när rättegången inleddes hördes flera av dem i rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet