Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Borg är projektledare för möbelåtervinningen på Region Skåne. Foto: Simon Melin/SVT

Återanvända möbler ska spara miljoner åt Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Region Skåne på att återanvända möbler i stället för att kasta. Hittills har 600 möbler fått ett nytt hem och regionen har sparat in närmare en miljon kronor.

I Region Skånes möbellager i Helsingborgs lasarett står skrivbordsstolar, bord, fåtöljer och skåp. Möblerna som hamnar här är sådana som tidigare använts av olika verksamheter men som sedan av olika anledningar inte behövs just där längre. Det kan handla om kontorsmöbler och möbler till väntrum.

Satsar på återbruk

Det här är resultatet av Region Skånes nya satsning på att återanvända möbler i stället för att slänga dem. Sedan starten tidigare i år med Helsingborg som pilotprojekt, har nästan 600 möbler fått ett nytt hem i någon annan verksamhet inom regionen.

I reda pengar motsvarar det en besparing på nästan en miljon kronor, den summa som behövts om man istället valt att köpa nya möbler. Och fler pengar lär det bli eftersom projektet ska fortsätta. Hur de ska användas diskuteras just nu i regionen.

”Sett så mycket slängas”

– Jag är glad och förvånad över att det har gått så bra. Jag har sett så mycket slängas under mina 20 år på Region Skåne, det känns bra att vi hoppar på återvinningståget, säger projektledaren Daniel Borg.

Om inte någon inom sjukvården i Skåne vill ha möblerna kan de säljas till företag som regionen har avtal med – eller i sista hand skänkas till hjälporganisationer.

Hässleholm, Helsingborg, Ängelholm, Landskrona, Lund, Ystad och Kristianstad. Än så länge har sjukhusen i Trelleborg och Malmö inte fått egna lager.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer