Åtta månaders fängelse för olycka med lastbil

Publicerad

För två och ett halvt år sedan körde en lastbil på en personbil i Helsingborg. Kvinnan, som körde personbilen fick svåra skador. Nu döms lastbilens förare till fängelse.

I maj månad 2016 kom en kvinnan körande i en personbil i korsningen mellan Fältarpsvägen och Viskgatan i Helsingborg.

Då rammades hon av en lastbil på förarsidan. Hon skadades svårt – idag är hon invalid till 12 procent.

Nu har lastbilschauffören dömts till åtta månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Dessutom ska han betala kvinnan 30 000 kronor i skadestånd.

Kvinnan yrkade på 100 000 kronor i skadestånd.

Erkänner drogpåverkan

Det visade sig att lastbilens förare var påverkad av narkotika. Enligt åklagaren hade han dessutom brutit mot reglerna om dygnsvila. Under rättegången medgav föraren att han varit påverkad men hävdar att han var utvilad.

Det är fortfarande oklart om domen kommer att överklagas.

– Min klient tittar nu på den och sedan ska vi diskutera frågan. Men om vi kommer fram till att vi överklagar ser jag gärna att frågan om skadestånd provas även i högre instans. Jag anser att det är alldeles för lågt, säger kvinnans målsägarbiträde Hanna Magnusson.

SVT Nyheter Helsingborg har inte kunnat nå åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.