Foto: TT

Attendo och Vardaga svarar: ”Klart det finns oro”

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på de fyra vårdboendena i Helsingborg som snart blir privata är oroade över att deras rätt till heltid är hotad. ”Behovet får styra”, säger nya arbetsgivarna.

– Vi vet inte hur det ska fungera, om de drar in på personalen. De som söker sig hit nu får inga heltidstjänster, säger Ann Emanuelsson.

Hon är arbetsplatsombud för undersköterskorna på vårdboendet Jordbodalen, som den 1 december övergår i Vardagas regi.

En fjärdedel av hennes kollegor har valt att lämna boendet. Men hon beskriver oron som stor även bland de som valt att stanna. Och det handlar om två saker: rätten till heltidsjobb och rädslan för sämre schemaläggning med delade turer.

”Behovet styr” om tjänster blir heltid

Thomas Persson är regionchef på Vardaga, som snart tar över Jordbodalen och Pålsjö Park. Han vill inte ge några klara besked om rätten till heltid.

– Dem som vi nyanställer får vi anställa efter de behov som finns kvar i verksamheten, och alla kanske inte vill jobba heltid, säger han.

Hans kollega på vårdbolaget Attendo är inne på samma linje.

– Om behovet är heltid, så får vi anställa dem på heltid. Behöver de inte schematekniskt ha en heltidstjänst så är det verksamhetens behov som gäller, säger Marcus Larsson, som är biträdande regionchef i Attendo.

Attendo och Vardaga poängterar att alla redan fast anställda erbjuds behålla sin heltid – och det måste de erbjudas enligt lag, i ett år framöver. Efter det går de inte längre på sina gamla kollektivavtal.

Flexibel bemanning

Båda arbetsgivare pratar om en framtida bemanning som är flexibel, och utgår från behoven som finns för tillfället på olika enheter.

Vad innebär det rent konkret?

– Vi har medarbetare med fasta tjänster, men sedan kan det vara perioder som är extra vårdtyngda och då får man anställa utifrån det. Man måste titta på verksamheten och behovet, sedan får man anpassa sig efter det, säger Marcus Larsson.

Utesluter inte delade turer

De anställda är också oroliga över hur den nya schemaläggningen blir.

– Vi vet inte om det blir delade turer. Vi vill förstås behålla vårt vanliga schema, säger Ann Emanuelsson, arbetsplatsombud för fackförbundet Kommunal.

Helsingborgs stad tog nyligen ett beslut om att inte mot anställdas vilja ha delade turer i verksamheten – det vill säga arbetsdagar som är uppdelade med ledig tid i mitten. Men i den privata verksamheten kan det bli annorlunda.

Blir det mer delade turer?

– Jag kan inte gå in och säga om det blir mer delade turer eller inte. Det är än en gång behovet som styr. Jag vet att vi i Attendo på vissa enheter har delade turer, vissa har det inte, säger Marcus Larsson.

– Så det, tänker jag, är också en fråga för medarbetarna och verksamhetschefen att lösa tillsammans, fortsätter han.

Det första schemat från den nya arbetsgivaren ska komma senast idag, torsdag. Arbetsplatsombudet Ann Emanuelsson beskriver väntan på övergången som ”nervös men spännande” och ska ta sig in till jobbet på sin lediga dag för att titta på schemat.

– Vi får hoppas att det blir bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.