Personalflykt när privata vårdjättar tar över äldrevård

Uppdaterad
Publicerad

Om ett par veckor tar privata entreprenörer över fyra vårdboenden i Helsingborg. Men personalen flyr de nya arbetsgivarna. Mer än var tredje anställd har valt att lämna sin arbetsplats.

Den 1 december tar två vårdjättar, Attendo och Vardaga, över fyra vårdboenden i Helsingborg. Det är Valltorp, Bergaliden, Jordbrodalen och Pålsjö Park.

När politikerna för ett år sedan släppte beskedet att en privatisering var på gång, drog en protestvåg igång  praktiskt taget alla undersköterskor och många anhöriga på de kommunala vårdboendena vände sig emot beslutet.

Förgäves.

Och nu kommer en andra våg. Det råder personalflykt från de fyra vårdboenden som snart drivs i privat regi.

Var tredje lämnar

95 av totalt 250 anställda, 38 procent, har i nuläget valt att lämna de fyra boendena och jobba vidare på andra ställen i kommunen. De flesta är undersköterskor som placeras till inte minst hemvården.

De kan komma att bli något fler  eller färre  i slutändan. En del undersköterskor har redan mött en ny verklighet hos kommunen som gör att de trots allt väljer att skriva på för de privata vårdgivarna.

Undersköterskan Carina Karlsson har varit anställd i kommunen i 20 år. Hon ville först stanna kvar där men har nu valt att jobba vidare på Jordbodalen. Även hon erbjöds en plats inom hemvården.

– Men jag kan inte jobba där, för jag har opererat mitt ben. Jag klarar inte att springa i trapporna. Så jag tog tillbaka min flyttbegäran redan för en månad sedan 

Hon är orolig för framtiden med privat arbetsgivare.

– Vi är rädda för att de minskar tjänstgöringsgraden för alla och drar ner på tjänster. Det har de sagt på möten och det ser jag allvarligt på.

Alla nu fast anställda har rätt att behålla sin heltid i ett år  men det finns inga garantier efter det.

– Det är jätteviktigt att vi strider för vår rätt och för pensionärerna vi tar hand om, säger Carina Karlsson.

Anhöriga har frågor

Oron för framtiden delas av anhöriga som har sina äldre på de fyra vårdboendena.

Birgits 97-åriga mamma bor på Valltorp. Hon är rädd för att kvaliteten och tryggheten ska försämras för henne och de andra gamla.

– De som arbetat på Valltorp länge känner till de gamlas behov. Den kunskapen försvinner till stor del när så många lämnar vårdboendet och med dem en mängd kompetens, säger Birgit.

Hon undrar över hur det blir med olika praktiska saker som aktiviteter för de gamla.

Och hur man gör när man vill klaga över något i vården.

– Kommunen har informerat dåligt om den saken, vi anhöriga upplever att vi inte har fått riktiga svar på den frågan.

Fakta/Så många lämnar vårdboendena

95 anställda, framför allt undersköterskor, har valt att inte stanna på vårdboendet när de privata företagen tar över. De jobbar istället vidare på andra arbetsplatser i kommunen.

Så här fördelar de sig på de olika boendena:

Bergaliden: 22 anställda

Pålsjö Park: 23

Valltorp: 25

Jordbodalen: 25

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.