Foto: SVT

Avhoppade moderaten Anna Andresen ska leda Klippan

Publicerad

Nu är det nya styret i Klippan klart: SD + KD + Vår framtid + två avhoppade moderater tar över. Och en av avhopparna, Anna Andresen, blir ordförande i kommunstyrelsen.

Efter valet var allt bäddat för en helt annan grupp i styret – M, S och C i valtekniskt samarbete med L och V som skulle få vice ordförandeposter som tack för stöd.

Men ett tänkt samarbete med Vänsterpartiet – det fick två moderater att backa. Och nu har de inlett ett nytt samarbete med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vår framtid i Klippan. Tillsammans får de 18 av de 35 platserna i fullmäktige, alltså egen majoritet.

Nya ordföranden kan bli politisk vilde

Ny ordförande för kommunstyrelsen och därmed Klippans högsta politiker, blir Anna Andrésen (M), en av avhopparna. Hitills har hon varit ordförande för socialnämnden.

Men det kan bli så att Klippan framöver leds av en politisk vilde. Moderaterna diskuterar nu uteslutning av duon som backade från det först tänkta samarbetet.

Vilka frågor är viktiga för dig de närmaste åren?

– Att skapa en stabilare öppenhet i kommunen. Jag vill ha bättre samarbete med våra råd, som pensionärsrådet och funktionshinderrådet. Jag vill också på något sätt släppa in unga röster.

Unga och kriminalitet

SD, som är största partiet i Klippan, har lyft fram trygghetsfrågor i valrörelsen – gratis trygghetslarm för äldre, mer kameraövervakning och fler ordningsvakter.

Är det frågor du kan stödja?

– Ja, men jag vill dessutom arbeta mer förebyggande för att förhindra att unga människor går in i kriminalitet. Det handlar om fler vuxna där de unga finns, säger Anna Andrésen.

Formellt utses det nya styret på nästa möte med kommunfullmäktige den 16 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.