Kraftiga skyfall kan innebära att badvattenkvaliteten försämras. Foto: TT

Kallsup efter skyfallen kan ge diarré

Publicerad

På flera håll i Skåne flaggar kommuner och myndigheter för otjänligt badvatten. De kraftiga regnen är en starkt bidragande orsak menar Helsingborgs kommuns strandansvarig.

Ett vackert sommarregn kan var illa nog för den badsugne. Men ett rejält skyfall kan ställa till det ändå mer.

– Det som kan hända om man får en rejäl kallsup är att man kan få diarré, säger Elisabet Lindberg som är strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs kommun.

På de flesta ställen går regnvatten och avloppsvatten från hushållen i olika ledningar. Men i äldre system är det inte helt ovanligt att regnvatten och spillvatten från hushållens toaletter och handfat går i samma rör ner till reningsverket. När det då regnar riktigt mycket kan tillflödet av regnvatten från marken ner i ledningarna bli så kraftigt att det riskerar att trycka tillbaka vattnet som far fram genom ledningarna till husen de kom ifrån.

– Då gör man så att man breddar. Det betyder att det finns extra ventiler som öppnas automatiskt när det behövs och då måste man tyvärr släppa ut det orenade vattnet, säger Elisabet Lindberg som är strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs kommun.

Orenat vatten

Det orenade vattnet släpps med andra ord rakt ut i vattnet utan att först passera ett reningsverk. När stora vattenmängder letar sig ut i havet kan det också föra med sig en hel del bakterier som kan växa till sig i havet intill stranden.

– Jag själv skulle inte bada direkt efter ett skyfall, säger Elisabet Lindberg.

Den senaste tiden har kommuner avrått människor från att bada på flera ställen runtom i Skåne. Höörs kommun har avrått från bad på två platser i Ringsjön och badgäster i Falsterbo fick precis grönt ljus att hoppa i vattnet efter att Vellinge kommun tidigare avrått från bad.

Just nu avråder Helsingborgs kommun människor från att bada i vattnet vid Utvälinge. Vid den senaste provtagningen fann man höga halter av såväl e-colibakterier som enterokocker.

– Det som kan hända om man får en rejäl kallsup är att man kan få diarré, säger Elisabet Lindberg.

Rikt fågelliv

Hon ser en direkt koppling mellan de kraftiga skyfallen och dålig vattenkvalitet. De kraftiga flödena för med sig orenheter från såväl lantbruk som vägar och parkeringsplatser via åar och biflöden rakt ut i havet. Just Utvälinge är ett område med ett rikt fågelliv och långgrunt vatten. Två faktorer som i kombination med ett skyfall kan ställa till det för den badglade.

– Jag skulle vänta 48 timmar efter ett skyfall innan jag badar, säger Elisabet Lindberg.

Se statusen för din badplats här

På Havs- och vattenmyndighetens kartjänst kan du leta upp din badplats här för att se hur vattenkvaliteten var vid den senaste provtagningen. Du kan också få information om din badplats via kommunen.

https://badplatsen.havochvatten.se/badplatsen/karta/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.