Efter konkursbeskedet: Bygget av Billesholms station står still

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre veckor innan den planerade invigningen av Billesholms station står arbetet nu helt still. Detta på grund av att det danska byggföretaget som ansvarar för färdigställandet gått i konkurs.

I dag rullar tågen förbi Billesholms station men det återstår en del arbete med färdigställandet av själva stationsområdet. Nu har bygget helt avstannat efter beskedet att det danska byggföretaget Barslund gått i konkurs.

Trots att stationsbygget riskerar att försenas är förhoppningen att pågatågen ska kunna stanna där som planerat den elfte december. Lika så gäller bussarna.

– Det vi bedömer idag är att trafikstarten för tågen inte påverkas, säger Niklas Ögren, planeringschef i Bjuvs kommun.

Kvarlämnade verktyg

Mittemot perrongen är busshållplatserna påbörjade. Där har hantverkarna lämnat sina verktyg i jordhögarna.

– Vi försöker hitta olika lösningar för att bygga färdigt busshållplatsen, säger Niklas Ögren.

Det värsta scenariot enligt Niklas Ögren är att kommunen hamnar i en tvist med Barslund konkursförvaltare så att bygget inte kan färdigställas.

– Det kan bli ett stillestånd över december månad, säger han.

Invigning den elfte december

Trots beskedet hoppas kommunen på en invigning av stationen om tre veckor.

– Det hade varit färdigt till den elfte december men det är en del jobb kvar att göra, säger Mikael Henrysson (SD) kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.