Efter flera turer om områdets framtid kom under onsdagskvällen det slutgiltiga beslutet – Axeltofta avvecklas. Foto: SVT

Axeltofta koloniområdes framtid avgjord – ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

160 personer bor i Axeltofta och berörs direkt av beslutet. Landskronas politiska styre vill göra koloniområdet till naturområde inom loppet av några år.

Bakgrunden är att områdets vatten- och avloppssystem behöver rustas om området ska vara kvar. Det är en orimlig utgift menar det politiska styret.

Området ligger bara 70 centimeter över grundvattennivån och alldeles i anslutning både till havet och Saxån och blir därmed mycket utsatt för översvämningar.

Skarp kritik från boende ”vi blir överkörda”

Det var på ett informationsmöte i våras som de boende blev överrumplade med beskedet att förslaget från styret är att helt lägga ned koloniområdet.

– Människor måste få kosta, politikernas och stadens agenda är att komma åt marken och använda den till andra syften än kolonistugor, sa koloniägaren Camilla Magnusson som tagit strid för området.

Klubbat efter tillfällig respit

De fick tillfällig respit i några veckor men idag klubbades alltså beslutet om nedläggning igenom.

Det är framförallt kostnaden för att anlägga avlopp, pumpar och vallar som blir dyrt, över hundra miljoner.

Som max kan de boende få en ersättning på 140 000 kronor, förutsatt att de själva river sina hus och lämnar inom ett år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare i år pratade SVT med Saga Ukkola som inte ens hade hunnit flytta in i sin stuga, som hon betalt 525 000 kronor för, förrän nyheten om rivningsplanerna slog ned som en bomb. Foto: Minna Korsgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.