Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om jag ger upp hoppet är det bara att packa ihop, så det kommer jag absolut inte att göra, säger huvudtränaren Ronnie Löfberg. Hör mer om simklubbens framtid i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Renovering gör framtiden osäker för simklubb i Perstorp

Publicerad

Sedan början av pandemin har simklubben KK Karpen i Perstorp gått från 200 till 50 medlemmar. Inför hösten, när Ugglebadet ska renoveras och simmarna måste träna på andra orter, finns en risk att ännu fler lämnar. Men hoppet för klubbens framtid lever ännu.

Från och med denna vecka kommer simklubben inte längre kunna träna på Ugglebadet, där reningssystemet måste repareras. Under det kommande halvåret kommer klubben istället att hålla sina träningar i Örkelljunga.

– Vi har ett jättebra samarbete med klubbarna runtomkring, de har verkligen ställt upp och stöttat oss, säger huvudtränaren Ronnie Löfberg.

”Tror att de flesta vill stanna”

Av de kvarvarande medlemmarna är det endast ett tjugotal som tränar simning aktivt. Två av dem är Maximus Löfberg och Julia Andersson, som båda har simmat i ungefär åtta år.

– När jag började var det mycket folk som simmade på en ganska hög nivå. Nu har det gått ned både i nivå och med medlemmar, så det är tråkigt. Men det är bra att klubben fortfarande finns kvar, säger Julia Andersson.

Nu kommer de börja träna lite med andra klubbar, men båda satsar på att komma tillbaka till Karpen.

– Jag tror att de flesta vill stanna ändå, för de vill hjälpa klubben och få igång den igen, säger Maximus Löfberg.

Hoppas kunna starta upp simskolan igen

Tidigare har klubben även tvingats lägga ned sin simskoleverksamhet eftersom det inte fanns tillräckligt med ledare. Ronnie Löfberg tror att det bidrog till att medlemsantalet gick ned, samtidigt som det gjorde det svårt att få in nya medlemmar.

Nästa år, när Ugglebadet öppnar igen, är klubbens högsta prioritet att starta upp en simskola igen. Men för att det ska kunna ske krävs mer ideellt engagemang.

– Vi behöver föräldrar som kan vara på plats och hjälpa till med att vara ledare och tränare. Vi kommer att stötta med utbildning och allt, för att få igång det igen, säger Ronnie Löfberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.