Intensivvårssjuksköterskorna på Helsingborgs lasarett erbjuds minskad arbetstid och lönepåslag. Foto: Stina Sandström

Bakgrund: Krisen på Helsingborgs lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Strax före jul lämnar 33 barnsjuksköterskor Helsingborgs lasarett – om inte ett bud om arbetstid får dem att ändra sig. Idag, den 1 december, kom slutligen ett centralt avtal som man väntat på länge och som kan innebära att problemen och uppsägningarna stoppas.

Sedan ett par år tillbaka pågår centrala förhandlingar mellan Vårdförbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting. Där diskuteras begreppet hälsosam arbetstid och målet är att nå fram till ett avtal. Idag, den 1 december, kom ett nytt centralt avtal som kan komma att stoppa krisen.

Såhär var situationen på lasarettet under hösten:

Många på barnklinikerna jobbar idag tre olika skift varje vecka: kväll, natt eller dag. Då måste man få tid till återhämtning, anser inte minst Vårdförbundet.

Men det är inte säkert att förhandlingarna resulterar i något konkret före jul. Och i Helsingborg är läget akut.

Majoriteten av barnsjuksköterskorna i Helsingborg har sagt upp sig i protest mot arbetstiderna. De menar att de inte får nog vila mellan de olika skiften och många har sjukskrivit sig av utmattning – utan att alltid bli ersatta. Totalt har 33 barnsjuksköterskor sagt upp sig på hela barnkliniken. 15 av dem arbetar på neonatalavdelningen, där de för tidigt födda barnen vårdas. En tiondel av alla nyfödda behöver prematur vård.

Om alla sjuksköterskor som sagt upp sig verkligen lämnar sina jobb när uppsägningstiden går ut strax före jul, kan barnsjukvården i Helsingborg kollapsa.

Nu har barnsjuksköterskorna fått ett erbjudande som innebär mer återhämtningstid. Tidsfristen att tacka ja till erbjudandet och dra tillbaks sin uppsägning går ut inatt: den sista oktober.

Förvaltningschef Björn Zackrisson har skissat två tänkbra situationer.

* Om samtliga barnsjuksköterskor drar tillbaka sina uppsägningar och får tid för återhämtning ska ändå antalet vårdplatser på barn- och neonatalavdelningarna halveras för att personalen arbetar färre antal timmar. Barnakuten stängs under natten.

* Om barnsjuksköterskorna inte drar tillbaka sina uppsägningar läggs barnavdelningen och neonatalavdelningen ned och barnakuten stänger nattetid. Bara barnmottagningen och en barnakut på dagtid blir kvar.

I båda scenarier kan sjuka eller för tidigt födda barn komma att tvingas transporteras vidare till andra sjukhus för vård.

Halveringen ska pågå i väntan på de nyanställningar som är på gång. Totalt 17 barnsjuksköterskor, undersköterskor och servicepersonal ska få jobb på barnkliniken. Men det kan dra ut på tiden – det råder akut sköterskebrist i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.