I dag är 17-åringen misstänkt för ett knivmord. Foto: SVT Grafik

Bara 17 år och mordmisstänkt

Publicerad

17-åringen satt i häkte i drygt fyra månader misstänkt för mord. I de offentliga dokument som finns kring honom tecknas en historia av en ung kille som tidigt uppvisade ett kriminellt beteende. Men inga insatser sattes in.

Hans kriminella bana började 2013. Då var han 13 år och åkte fast för snatteri på 48 kronor. Socialtjänsten inleder ingen utredning. Man menar att han har agerat utifrån ”ungdomligt oförstånd”.

Idag avtjänar 17-åringen ett tio månader långt straff i sluten ungdomsvård efter att ha blivit dömd för att ha knivhuggit två jämnåriga killar vid en skola i Helsingborg i augusti 2017. Han är även misstänkt för ett mord på en 21-åring.

Helsingborg

Socialtjänsten väntar med åtgärder

Som 15-åring blir han misstänkt för grov misshandel med kniv men frias eftersom åklagaren inte kan komma fram till vem som har gjort vad. Inte heller den här gången inleder socialtjänsten någon utredning. Man anser att hans föräldrar kan ta hand om honom och hans behov.

Inte förrän hans namn förekommer en sjätte gång hos socialtjänsten beslutar man att vidta åtgärder. I april 2017 bestäms att han ska lämna drogtester efter att polisen gjort en orosanmälan om att han befinner sig i en miljö där narkotika och annan brottslighet förekommer.

Blev inte omhändertagen

I augusti samma år knivhugger 17-åringen två jämnåriga killar. Han åtalas för mordförsök men rättegången dröjer till januari.

En månad efter knivskärningen inleder socialtjänsten en utredning om att eventuellt omhänderta 17-åringen enligt lagen om vård av unga. Men inget händer.

När han döms för mordförsök är han även misstänkt för knivmordet på en 21-åring i Helsingborg och sitter häktad för det. Först i samband med domen beslutar socialtjänsten sig för att omhänderta honom, men det går inte när han sitter häktad.

I början på juni flyttas han till en ungdomsanstalt för att avtjäna straffet för den grova misshandeln vid skolan. Han är fortfarande misstänkt för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet