I klippet ovan hör ni några helsingborgare om vilken koll de har på vilka som styr i regionen. Foto: SVT

Bara hälften av skåningarna vet vilka som styr i regionen

Publicerad

Skåneenkäten är just nu i omlopp för sjätte året i rad. 750 slumpmässigt utvalda regioninvånare har fått ett brev med information om hur man svarar – ett brev som är undertecknat av tre politiker från helt olika partier. Förra året visade enkäten, trots att det var valår, att kännedomen om regionens styre är lågt.

Det är regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M), 1:a vice ordförande Annette Linander (C) och 2:e vice ordförande Henrik Fritzon (S) som hälsar de utvalda regioninvånarna välkomna till Skåneenkäten – men samtliga partier som är representerade i regionfullmäktige står bakom den.

Det är ett gemensamt politiskt initiativ att genomföra enkäten för att få ett större underlag till regionens årsredovisning, berättar Johan Lidmark som arbetar som demokratiutvecklare på Region Skåne och som arbetar direkt med enkäten.

– Det finns alltid en diskussion om det är politiker eller tjänstepersonerna som ska möta medborgarna, och där agerar kommuner och regioner lite olika. I Region Skåne är vi konsekventa med att det ska vara politikerna som syns. Att det både är ordförande, vice och andra vice som skriver under är för att visa att både majoritet och opposition är med på det hela.

Har ni sett några faror med att blanda in politikerna i en sådan här enkät?

– Jag har inte upplevt något problem med det, men skulle det bli en mer konfliktfylld situation någon gång så skulle man kunna tänka sig att alla partier vill vara med och skriva under eller kanske att någon inte vill vara med för att markera.

Ny utformning

Skåneenkäten handlar om Region Skånes verksamheter och politiska styrning. En del av frågorna är rena faktafrågor med svarsalternativ som är rätt eller fel – för att testa hur mycket de som svarar egentligen vet om regionen och hur den styrs. För ett år sedan visade enkäten att bara drygt hälften av skåningarna visste vilka partier som är i majoritet.

I höst har den genomförts i sex års tid. Varje år är det totalt 1 500 personer som svarar på frågor om regionen och ämnena är samma varje gång. På så sätt skiljer den sig från Skånepanelen, en annan av Region Skånes undersökningar, som fokuserar mer på aktuella ämnen inom politiken.

Tidigare genomfördes Skåneenkäten vid tre tillfällen per år via telefon. Från och med i år är det i stället två gånger per år och de svarande erbjuds även möjlighet att svara via webben. Än så länge har resultaten inte överraskat Johan Lidmark.

– Snarare är väl överraskningen att det skiljer sig väldigt lite nu när vi hållit på i snart sex år. Men att ha siffror på att skillnaderna är små är också bra. Skulle det sen bli några stora skillnader, så vet vi att det verkligen har hänt någonting.

Detta svarade skåningarna 2018

77 procent trivs mycket bra med att bo i Skåne, men bara 56 procent trivs lika bra i sin kommun.

Spontant känner 76 procent till att Region Skåne ansvarar för länets sjukvård, men bara 32 procent visste – utan hjälp – att även kollektivtrafiken ingår i ansvarsområdet.

Intresset för politik varierar. 21 procent  är mycket intresserad av politik och 48 procent ganska intresserad. Åtta procent uppger sig vara medlem i ett politiskt parti.

Källa: Skåneenkäten 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.