Annika Andersson, omsorgsdirektör, säger att smittspridningen bland äldre i Helborg är låg tack vare vaccinet. Foto: Leonora Toplica/SVT

Bara en bekräftad covid-smittad inom äldreomsorgen i Helsingborg

Publicerad

Förra våren var omkring 170 boende inom äldreomsorgen i Helsingborg sjuka i covid och många avled. Idag finns det endast ett bekräftat fall. Tacka vaccinet för det, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

Våren 2020 svepte covid över äldreomsorgen i Helsingborg och antalet bekräftade fall steg till som mest runt 170. Många äldre dog, inte minst på vårdboendet Valltorp där nära hälften av alla boende avled i sjukdomen.

Nu har en ny våg med covidsmitta drabbat Sverige.

Men äldrevårdens siffror i Helsingborg ser helt annorlunda ut.

– Vi har bara ett fall med bekräftad covid på våra boenden, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

Fått tredje sprutan

Hon tackar vaccinet för det.

– De äldre fick tredje dosen för flera veckor sedan och våra anställda har också erbjudits den.  Det är vaccinet som gör den stora skillnaden i antalet fall.

Det finns inga restriktioner när det gäller besök på stadens vårdboenden.

– Om det skulle bli hög smittspridning trots allt så kan vi avråda från besök. Men jag tror inte på att stänga helt. Det inkräktar för mycket på de boendes rättigheter, det är ju deras hem.

Kräver inte vaccinering

Helsingborg har inga planer på att ställa vaccinationskrav på nyanställda.

– Det blir konstigt när vi inte ställer samma krav på de som redan är anställda. Men vi avvaktar eventuella beslut från myndigheterna, säger Annika Andersson.

Smitta och vaccin i Helsingborg

Den senaste veckan ökade antalet bekräftade fall av covid i Helsingborg från 378 till 540.

Antal vaccinerade som fått andra sprutan är 761 per 1 000 invånare över 12 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.