EM i barbershop kommer till Helsingborg Foto: Pressfoto

Barbershop-EM till Helsingborg

Publicerad

Älskar du barbershop? Kan du sitta i timmar och söka runt på nätet efter inspelningar? Är du en sucker för Glee och Pitch Perfect? Då har du något att se fram emot.

2021 kommer Europaeliten till Helsingborg för att tävla med sina röster.

Barbershop är en musikgenre där en kör i fyra stämmor sjunger a cappella, alltså utan komp till.

I Helsingborg finns ett par stora Barbershop-körer och i Sverige finns ett antal körer som har tagit stora priser på internationella tävlingar. I maj 2021 så kommer EM, eller European Barbershop Championships till Helsingborg.

Slogs mot Irland

Det var i förra veckan som Europas tolv barbershoporganisationer tog beslut om var nästa EM ska gå.

I konkurrens med Irland tog Helsingborg hem merparten av rösterna.

– Det var spännande minuter när röstningen avgjordes i förra veckan. Helsingborg Arena som scenplats, närheten till en internationell flygplats och vår roll som en ledande aktör i barbershopsångvärlden gjorde att majoriteten röstade på Helsingborg, säger Henrik Rosenberg, ordförande i barbershoporganisationen för herrar i Norden: SNOBS (Society of Nordic Barbershop Singers).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.