Ella Billving undervisas i säkerhet – tillsammans med sin syster – på räddningstjänstens brand- och säkerhetsläger på Brandorama i Helsingborg. Foto: Tomas Malmberg

Här lär sig barnen brandsäkerhet på läger

Uppdaterad
Publicerad

Släcka bränder och ta sig ut ur rökfyllda rum. Det får barnen lära sig på räddningstjänstens brand- och säkerhetsläger i Helsingborg.

Barnen kisar mot dagsljuset, de har nyss släpat ut övningsdockan ur den rökfyllda plåtbaracken.

– Det gäller att krypa under röken och hålla sig lugn, inte bli stressad, säger Ella Billving, en av deltagarna på brand- och säkerhetslägret.

Röken som används i övningen är givetvis ofarlig, men riktig brandrök är extremt farlig. Och den stiger uppåt, därför är det bra att ta sig ut nära marken.

Åttonde året

För åttonde året arrangeras dagslägret på Brandorama i Helsingborg. Drygt 50 barn deltar i år, veckans dagar är uppdelade under rubrikerna brand, sjukvård, vattensäkerhet och trafik- och natursäkerhet.

– Det handlar om att ge barnen en grundtrygghet och lära dem hur de ska hantera olika risksituationer, säger Magnus Garpdal, barn- och ungdomskoordinator på räddningstjänsten Skåne nordväst. 

Ge riskmedvetenhet

Enligt honom ger arbetet mot barn och ungdomar viktiga effekter i samhället.

– Barnen kommer att förstå risker och konsekvenser på ett bättre sätt. Vi hoppas även att barnen kan lära personer i sin omgivning, kanske även sina föräldrar, om vad som gäller, säger Magnus Garpdal.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.